B

Batoane dulci cu mac

Celebrele batoane dulci cu mac au poposit in bucataria Prajituricilor. Zic celebre pentru ca erau in mare voga atunci cand patiseriile nu erau foarte ofertante si bugetul nostru era redus.
Asadar aceste batoane sunt niste cornuri simple, fara umplutura si putin lipicioase in forma originala. Cred ca erau date cu un sirop in partea superioara.
Eu am recurs doar la putin zahar brun deasupra, asta pentru ca zaharul brun usor caramelizat la cuptor da o savoare aparte deserturilor.

Deci nimic complicat, o reteta usor de facut acasa si …usor de mancat rapid sau luat la pachetel.

Ingrediente:

  • 500g faina
  • 1 ou intreg + 1 galbenus
  • 75g zahar
  • 200ml lapte
  • 100g unt topit
  • 25g drojdie proaspata
  • 1 strop sare
  • 1 ou pentru uns
  • mac/susan/fulgi de migdale
  • 2-3 linguri zahar brun pentru décor

Cum se preparara batoanele

Mod de preparare batoane dulci cu mac:

Laptele se incalzeste putin si se dizolva zaharul in el.
Drojdia se dizolva  cu 2-3 linguri de lapte.

Faina cernuta cu sarea se amesteca cu oul intreg si galbenusul, drojdia dizolvata si laptele caldut. Se framanta usor si apoi se adauga untul topit, cate putin pana se incorporeaza tot.
Aluatul se framanta cca.5 minute, se acopera cu un servet curat si se lasa la crescut 30-45 minute.

Consistenta aluatului trebuie sa fie una moale, cam ca la cozonac.

Dupa crestere aluatul se imparte in 8-10 bucati egale.


Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius si se pregateste o tava tapetata cu hartie de copt.

Batoanele se modeleaza in forme dreptunghiulare lunguiete si se aseaza in tava. Se mai lasa asa 5-10 minute apoi se ung cu ou batut. Deasupra se presara zahar brun si seminte de mac. Eu am ales si variante cu seminte de susan si fulgi de migdale.

Tava se da la copt pentru cca. 30 de minute.
Dupa cum bine vedeti aceste minunate batoane dulci cu mac au iesit rumene si apetisante. Noi le-am dat gata la micul dejun cu o cana de lapte cu cacao.

Tot pentru micul dejun va recomand si cornurile cu mere din aluat danez.

Pentru o alta reteta a cornurilor va recomand si reteta Violetei de la Caietul cu retete.

Spor la prajiturit!

CategoriesCopturi
  1. Ioana Cercei Argint says:

    Oh , Doamne!! Se zice sa nu mergi la cumparaturi cand ti-e foame, dar nici pe blog culinar nu e o idee buna sa intri cand esti infometat :)))
    Cautam o reteta mai „dietetica” pentru luat la munca in loc de sandwich si asa am gasit batoanele astea.Arata divin, am sa incerc si eu reteta pentru ca sunt o idee grozava pentru munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *