Reteta asta de sos de ardei iuti mi-a adus mare bucurie, asta pentru ca sunt mare amatoare de mancaruri picante, sosuri cu gust si nebunii gastronomice.

Nu e inventia mea ci am preluat reteta de la mama lui George (baiat simpatic pe care l-am cunoscut la Pixel Grade). Nu e nici reteta mamei lui George ci e preluata dintr-un grup de pe facebook, dar din pacate nu exista nici un link pentru vreun site.
Asadar multumim oamenilor care au contribuit la aparitia acestei retete.


Cand am gustat prima data mi-a placut tare mult, asta mai ales ca nu aveam termen de comparatie. Era un gust inedit , suficient de iute incat sa-mi starneasca papilele gustative.
Reteta initiala pornea cu cateva kilograme de ardei iuti. Eu am redus in asa fel incat sa vad ce-mi iese si am pornit cu jumatate de kilogram. De asemenea mierea de albine a fost tot ideea mea pentru ca am vrut sa echilibrez putin gustul.

Ingrediente:

  • 1/2 kg ardei iuti (preferabil rosii si mai carnosi)
  • 4 catei usturoi
  • 1-2 crengute cimbru
  • 3 linguri miere de albine
  • 100 ml ulei de masline
  • 1 lingura sare mare neiodata
  • otet de vin (de 9 grade)

Cum se pregateste  acest sos de ardei iuti pas cu pas.

Mod de preparare sos de ardei iuti:

Ardeii iuti se spala si apoi se taie bucatele cu tot cu seminte. Se indeparteaza doar coditele. Eu am folosit ardei de toate culorile, ca doar rosii sunt cam greu de gasit.

Ardeii astfel taiati se pun intr-un vas (borcan mare). Se adauga cateii de usturoi, sarea, cimbrul si se toarna  otet astfel incat ardeii sa fie acoperiti complet. Se acopera vasul cu un capac si se lasa la macerat patru zile.

Dupa cele patru zile se scot ardeii iuti din otet si se dau la robot sau prin masina de carne. Aceasta pasta se amesteca cu mierea de albine, cam jumatate din uleiul pregatit si sare daca mai este nevoie. Va recomand sa gustati si sa ajustati gustul in functie de preferintele personale.

Se pregatesc borcanele, adica trebuie sa fie spalate si uscate (preferabil chiar sterilizate). Punem sosul in borcane si deasupra turnam o pelicula de ulei de masline, atat cat sa acopere continutul. Inainte de a turna uleiul e bine sa stergem gaturile borcanelor in caz ca s-au mai murdarit cand am pus sosul.

Borcanele cu sos de ardei iuti se inchid bine, se eticheteaza si se duc in camara sau in alte locuri racoroase. Din jumatate de kilogram de ardei iuti au iesit trei borcanele de sos iute.

Sper sa va placa si voua la fel de mult cum imi place si mie. Recent am pus pe blog si o reteta cu doua variante de ardei iuti la borcan.

Spor la treaba!

blank
Dana Burlacu

Eu sunt Dana Burlacu, posesoarea Prajiturici si altele, ambassador Romania la Food Revolution Community, iubitoare de prajiturici si de mancare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *