S

Sos de porumbele pentru friptura

Desi vazusem porumbelele niciodata nu le-am privit cu atentie, asta pana anul asta cand primul experiment a fost un sos de porumbele pentru friptura.
Porumbelele cresc pe dealuri in niste arbusti destul de spinosi. Ele se culeg dupa prima bruma si chiar mai tarziu (dar se pot culege si inainte pentru ca acum avem frigidere).

Au un gust astringent (asemanator cu cel al merisoarelor), usor dulce si  dintre toate fructele de pădure, porumbele sunt cele mai bogate în tanin. Taninul este un antioxidant foarte puternic, care actionează asupra imunitatii organismului si le confera acestor fructe de padure calitatea de dezinfectant puternic. Mai multe despre ce contin si ce proprietati miraculoase are aceste fruct gasiti in ziarul Lumina.

sos de porumbele

Retete la care pot fi folosite sunt nenumarate: dulceata, compot, sirop, vin, gin. Eu mi-am dorit ceva mai special si a iesit acest sos.
Acesta este un experiment personal, nu am urmat vreo reteta anume.

Preparare pas cu pas reteta de sos de porumbele pentru friptura

Ingrediente:

  • 700g porumbele
  • 250g zahar
  • 500ml apa
  • 1-2 ardei iuti
  • 1 anason stelat
  • 2-3 cuisoare

Mod de preparare:

Deoarece am cules porumbelele inainte de a cadea prima bruma am incercat sa suplinesc acest proces. Porumbelele se spala bine, se scurg de apa si se dau la congelator pentru cel putin 30 de minute. Puteti sa le si congelati si folosi atunci cand aveti nevoie.

In perioada cand stau la congelator porumbelele devin mai moi si se activeaza zaharurile naturale.

Asadar intr-o cratita cu fund dublu se pun fructele, apa si zaharul. Din momentul in care compozitia incepe sa fiarba se lasa cateva minute si apoi se opreste focul. Apoi cu un batator pentru cartofi (cel cu care faceti piureul de cartofi) bateti astfel incat fructele sa fie sparte. Acoperiti cratita si lasati asa doua-trei ore.

Compozitia asta se trece apoi printr-o strecuratoare mare. E o treaba putin migaloasa, dar nu va descurajati. Se apasa bine cu o lingura sau chiar cu mana, astfel incat sa scurgem  toata compozitia. Se curata si dosul strecuratoarei deoarece acolo se aduna partea mai vascoasa.
Tot ce s-a obtinut dupa strecurare se fierbe impreuna cu 1-2 ardei iuti taiati bucati mari, anasonul si cuisoarele. Eu am fiert cca. 15 minute.

Sosul trebuie sa fie usor dens. Pentru asta puteti verifica din cand in cand punand cate o picatura pe o farfurie curata. Daca dupa racire este cat de de cat stabila inseamna ca este fiert suficient.

Sterilizare:

Inainte de a turna in borcane cu o paleta strecuratoare adunam ardeiul iute si condimentele. Deliciosul sos de porumbele pentru friptura se toarna in borcane mai mici, acestea fiind fierbinti si sterilizate inainte timp de 15 minute la 130 grade Celsius. Dupa inchidere se pun iar la cuptor, la 130 grade pentru inca 15-20 de minute. Se opreste cuptorul si se lasa acolo pana la racire.

sos de porumbele

Gustul este minunat, putin dulce, putin acrisor, putin picant, putin astringent. Eu zic ca merge la fel de bine si la branzeturi, nu doar la fripturi. Va las si reteta de sos de ardei iuti pe care o iubesc la fel de mult.

Spor la umplut camara!

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *