A

Ardei iuti la borcan-doua variante de conservare

Ardei iuti la borcan – doua variante de conservare numai bune pentru pregatit camara pentru sezonul rece.

Sunt mare iubitoare de ardei iuti si ii folosesc in diferite combinatii, chiar si in deserturi. Bineinteles ca foarte frecvent ii consumam langa o ciorba acra, o varza cu afumatura sau sarmalute . Sa nu uitam insa nici de dulceata de ardei iuti, un deliciu culinar

Exista mai multe retete de conservat ardeii iuti, cum de altfel exista mai multe tipuri de ardei. Unii sunt mai iuti, altii mai domoli. Unii difera dupa forma sau culoare.

Important este sa-i consumam deoarece au multe proprietati: imbunatateste sanatatea cardiovasculara, creste imunitatea si chiar ajuta la arderea caloriilor.

Zilele astea am pregatit doua variante de ardei iuti pentru iarna: o varianta cu ardei iuti intregi si una cu ardei iuti tocati, cu ceapa.

Ingrediente:

  • 1/2 kg ardei iuti (preferabil de mai multe culori
  • 2-3 bucati de hrean proaspat
  • 1 lingurita boabe mustar
  • 1 lingurita sare grunjoasa neiodata
  • 1 lingura zahar
  • 300 ml otet
  • 300ml apa
  • 1 ceapa mare

Mod de preparare ardei iuti la borcan-doua variante de conservare:

Ardeii iuti se aleg astfel incat sa fie buni, se spala sub jet de apa si se scurg bine.

Borcanele se spala cu apa si detergent, se clatesc bine si se usuca. Eu mi-am creat un obicei de a steriliza aproape toate borcanele pe care le folosesc la conservele de toamna. Asta inseamna ca le tin la cuptor 10-12 minute, la 120 grade Celsius.

Pregatim solutia la rece. Amestecam apa cu otetul, sarea si zaharul pana se topesc ingredientele din urma.

  1. Prima varianta este cu ardei iuti intregi.

Intr-un borcan mai inalt se aseaza in pozitie verticala ardeii iuti astfel incat sa nu ramana prea multe goluri in borcan, dar nici sa fie foarte inghesuiti. Punem in borcan si 2-3 fasii de hrean si jumatate de lingurita de boabe de mustar. Turnam solutia deasupra astfel incat sa acopere ardeii si inchidem bine borcanul.

  1. A doua varianta este cu ardei iuti tocati si ceapa.

Ardeii care aveau varfurile moi i-am folosit in alta varianta. Partile rele au fost indepartate, iar partile bune le-am taiat rondele. Ceapa se taie cubulete si se amesteca cu ardeii tocati.

Compozitia se pune in alt borcan, se adauga hreanul, boabele de mustar si la sfarsit solutia din otet cu apa. Borcanul se inchide bine.

Varianta de ardei iuti tocati cu ceapa merge bine langa multe mancaruri.

Va las si o varianta de ardei iuti murati in otet cu miere, o reteta a Iulianei de la Bucate aromate.

Nu uitati ca borcanele cu muraturi/conserve se tin in spatii aerisite si racoroase.

Spor la treaba!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *