Agroturism si gastronomie romaneasca a fost motivul pentru care am am ajuns la Sibiu in perioada 11-13 septembrie 2019. Am fost onorata sa fiu ambasadorul acestui eveniment ce a adunat oameni pasionati din gastronomia romaneasca, turism, producatori locali si oficialitati, toti sub semnul #umplecosul.
Pe data de 12 septembrie 2019, agenția TMT PR si Asociatia My Transylvania cu sprijinul AgroTransilvania Cluster au organizat la Sibiu, ediția II a evenimentului AGROTURISM ȘI GASTRONOMIE ROMÂNEASCĂ.
Organizat sub egida SIBIU REGIUNE GASTRONOMICA EUROPEANA 2019 și finantat de primaria Sibiu, evenimentul si-a propus sa construiasca un loc de intalnire intre producatorii locali și reprezentantii HoReCa din mediul rural – agropensiuni, pensiuni, restaurante, bacanii.
Faptul ca Muzeul Astra a gazduit evenimentul a adus un plus de valoare si a dat un aer aparte, adica s-au potrivit atat de bine incat nu stiu ce alt loc ar fi facut asa frumoasa povestea asta.
Cum s-a desfasurat evenimentul Agroturism si Gastronomie Romaneasca, Sibiu 2019:
Evenimentul in sine a cuprins o conferinta cu dezbateri, studii de caz si prezentari, Ziua Produsului Romanesc Local si Certificat si un demo show- Horeca Gastro.
In cadrul conferintei s-a discutat la obiect si deschis despre Punctele Gastronomice Locale , despre legatura atat de stransa dintre turism si gastronomie, despre branding si experiente culinare, despre certificari pe scheme de calitate si bune practice procesare si valorificare in HoReCa.
Vorbitorii au avut discursuri coerente si argumentate, iar discutiile au fost mereu prolifice.
Cei care ne-au “tinut” pe scaune au fost: Klaus Enrlich ( Federatia Europeana a Turismului Rural), Calin Maties (Federatia Producatorilor de Produse Traditionale), Bogdan Licarete (Directia Sigurantei Alimentelor de Origine Animala, ANSVSA), Daniel Ifrim (Coordonator proiect Catalogul Produselor Alimentare Certificate), Varga Istvan (Manufactura de Branza), Maria Stoian (ANTREC) , Avram Fitiu (Conf.Dr si consultant proiect Com. Criscior) etc.
Dupa cateva ore bune de dezbateri ne-am mutat in aer liber acolo unde producatorii autentici si-au prezentat produsele in cadrul Zilei Produsului Romanesc Local si Certificat.
A fost o bucurie pentru mine sa degust multe branzeturi savuroase, cu poveste si asocieri delicioase. As vrea sa mentionez aici: Asociatia Producatorilor de Telemea-Sibiu, Manufactura de Branza, De la Ferma cu Omenie (ei m-au cucerit pe veci), Ferma Catean.
Sa nu uitam de Pita de Santimbru, salamul de Sibiu reprezentat prin Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu, rosiile absolute delicioase si plantele aromate de la Gradina Verde Sibiu, Palinca de Salaj, Moara cu Pietre si faina ei de buna calitate etc.
Este imbucurator ca au aparut si forme de asociere, de adunare sub aceeasi umbrela si de sustinere reciproca a mai multor producatori si organizatii . Astfel de am exemple sunt Transilvania Acasa Cluj si de Mall Taranesc Brasov.
Am lasat la urma partea de cooking, adica Horeca Gastro Demo Show.
Intotdeauna mancarea aduna oamenii in jurul mesei si inlesneste drumul catre prietenii. E placut sa gusti, sa imparti si sa te bucuri de hrana adevarata.
Toate cele bune au fost gatite de de catre: Horia Simon (Clubul Gastronomic Transilvan, Cluj), Ioan Bebeselea (Syndicat Gourmet, Sibiu) si Carmen Paraschivescu ( Slow Food Dobrogea). Cred ca momentul prepararii carnii Premium Angus (Karpaten Premium Angus) a fost cel mai savurat.
Am uitat sa va spun ca prezentarea producatorilor si moderarea show-ului a fost facuta cu multa daruire de catre Mircea Groza ( Gastronom si cercetator al traditiilor culinare).
Ca sa inchei in nota evenimentului Agroturism si Gastronomie Romaneasca, Sibiu 2019: nu uita sa umpli cosul, cu produse de-ale noastre bineinteles.