Tortul Lapte de pasare m-a atras de cum l-am vazut. Asta s-a intamplat acum vreo doi ani, dar a trebuit sa treaca ceva timp pentru a-l pregati.

Daca ati copilarit ca mine in perioada comunista atunci stiti ca desertul lapte de pasare era ceva simplu si magic totodata. Zic magic pentru ca atunci deserturile erau rare, iar laptele de pasare avea farmec mai ales prin modul cum era preparat.

Inspiratia tortului vine de la prietenii moldoveni din grupul de Facebook Gustosel. Grupul asta e minunat, mereu ma inspira si imi da o stare de bine.

Tort Lapte de pasare

Reteta tortului este simpla si rapida.

Preparare pas cu pas tort Lapte de pasare

Ingrediente blat:

  • 3 oua
  • 90g zahar
  • 90g faina
  • 1 strop sare
  • 1/2 lingurita praf de copt

Ingrediente crema:

  • 6 oua
  • 125g zahar
  • 100ml lapte
  • 25g faina
  • 150g unt la temperatura camerei (peste 80% grasime)
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 strop sare
  • 20g gelatina+100ml apa rece

Pentru sirop:

  • 3 linguri de sirop + 3 linguri apa

Glazura:

  • 80g ciocolata + 50g unt
  • fructe proaspete pentru decor (optional)

Mod de preparare:

Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius si se pregateste o forma de tort de 20-22 cm ce va fi tapetata cu hartie de copt.
Prima data se coace blatul. Ouale se mixeaza cu zaharul si sarea pana ce compozitia creste mult in volum si capata o culoare albicioasa. Faina se incorporeaza treptat cu o spatula si miscari largi, de jos in sus.

Compozitia de pandispan se toarna in forma si se coace 10-12 minute la 180 grade Celsius.

Dupa coacere trebuie sa fie rece complet inainte de montare.

Crema se pregateste destul de simplu.

Se separa galbenusurile de albusuri.

Galbenusurile se amesteca cu un tel impreuna cu jumatatea din cantitatea de zahar, faina, sarea si laptele intr-o cratita de inox cu fund dublu. Aceasta se pune la foc mic si se amesteca mereu cu telul pana ce se ingroasa ca o smantana. Se lasa la racorit acoperita cu o folie pentru a nu face pojghita.

Cand s-a racorit usor in aceasta compozitie se incorporeaza untul la temperatura camerei si extractul de vanilie. Incorporarea se face cu un tel sau cu mixerul la viteza mica.

Separat albusurile se mixeaza cu restul zaharului pana ce se obtine o spuma ferma.

Gelatina se pune la hidratat in apa rece (cateva minute) apoi se dizolva la bain marie (deasupra unui vas cu apa fierbinte). Personal mi se pare ca gelatina este cam multa. Am sa incerc si cu mai putina.

Intr-un bol mare se amesteca albusurile batute spuma cu compozitia din galbenusuri si gelatina dizolvata. Pentru disparitia eventualeleor cocoloase se poate folosi mixerul.

Montarea tortului

Pentru montarea tortului se foloseste forma de tort in care am copt blatul. Aceasta forma (inel) se imbraca in interior cu hartie de copt.

Foaia de pandispan se insiropeaza putin. Eu am folosit un sirop de soc facut in casa diluat cu putina apa. Peste foaie se toarna toata crema si se da la frigider pentru cateva ore.

Dupa ce crema s-a intarit bine se scoate tortul din forma, se dezlipeste usor hartia de copt si se glazureaza.

Tort Lapte de pasare
Tort Lapte de pasare

Ciocolata se topeste impreuna cu untul la bain marie. Cu ajutorul unui pos (sau o punga) se aplica un grilaj din ciocolata. La final puteti adauga fructe proaspete sau il puteti lasa asa simplu.

Se mai lasa putin la rece, apoi se poate servi.

Tort Lapte de pasare
Tort Lapte de pasare

Minunatul tort Lapte de pasare are o textura aerata, gust fin si delicat, adica perfect pentru o zi de vara.

Pentru inspiratie in ceea ce priveste retete de torturi lejere va recomand si Tort acrisor cu crema de lamaie si jeleu de kiwi sau Tort in trei culori cu aronia.

Spor la prajiturit!

0/5 (0 Reviews)

CategoriesFără categorie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *