T

Tort acrisor cu crema de lamaie si jeleu de kiwi

Daca tot a fost ziua mea m-am straduit sa fac si un tort dragut, iar de data asta a fost un tort acrisor cu lamaie si kiwi.

Este genul ala de tort cu putin blat si trei straturi de creme ce necesita si putina gelatina ca sa stea ferm. Asadar vor avea un blat din pandispan, apoi jeleu de kiwi, crema de lamaie si o crema de ciocolata alba.

tort acrisor cu lamaie si kiwi

Pentru reusita tortului trebuie respectat gramajul, dar mai ales dizolvarea corecta a gelatinei si respectarea timpilor dintre turnarea cremelor.
Kiwi este un fruct care gelifica foarte greu de aceea necesita tratare termica si o cantitate mai mare de gelatina.

In final va iesi un tort lejer, racoros si placut la gust.

tort acrisor cu lamaie si kiwi

Preparare pas cu pas tort acrisor cu crema de lamaie si jeleu de kiwi:

Ingrediente blat:

  • 2 oua
  • 60g zahar
  • 60g faina
  • 1 strop sare

Ingrediente jeleu de kiwi:

  • 5 kiwi
  • 100g zahar
  • 100ml apa
  • 10g gelatina granulata + 100ml apa

Ingrediente crema de lamaie:

  • 4 oua
  • 150g zahar
  • 75ml zeama de lamaie
  • coaja rasa de la doua lamai
  • 75g unt (peste 80% grasime)
  • 5g gelatina granulata + 50ml apa
  • 1 praf sare

Ingrediente crema ciocolata alba:

  • 100g ciocolata alba
  • 150ml smantana lichida pentru frisca (peste 30% grasime)
  • 5g gelatina granulata + 50ml apa

Straturi rand pe rand:

Mod de preparare blat:

Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius.

Cele doua oua se mixeaza bine cu zaharul pana ce creste mult in volum si capata o culoare albicioasa. Se adauga faina in ploaie si se incorporeaza usor, cu miscari largi de jos in sus.

Compozitia se toarna intr-o tava cu fund detasabil cu diametrul de 20-22 cm. Eu am folosit un inel reglabil din inox.

Foaia se coace cca.10-12 minute in cuptorul preincalzit. Dupa coacere se lasa la racit.

Preparare creme si turnarea lor:

Preparare jeleu de kiwi:

Fructele se curata de coaja, se taie in bucati si se paseza cu un blender de mana. Se adauga zaharul, 100ml de apa si se pune la fiert la foc mic, intr-o cratita de inox cu fund dublu. Aceasta compozitie trebuie sa fiarba cca.8 minute si apoi se lasa la racit.

Intr-un vas mic se pune 100ml apa rece si deasupra se adauga gelatina. Se lasa 5-10 minute la hidratat apoi se inmoaie (dizolva) la bain marie (baie de aburi). Gelatina dizolvata se toarna peste compozitia de kiwi, aceasta trebuind sa fie rece sau calduta, nicidecum fierbinte.
Montajul tortului se face in inelul de inox sau direct in tava rotunda cu fund detasabil.
Jeleul de kiwi se toarna peste blat si se pune la frigider pentru 1-2 ore.
In functie de preferinte puteti insiropa blatul cu putin sirop pe baza de lamaie. Eu nu ma dau in vant dupa torturi prea insiropate.

Preparare crema de lamaie:

Aceasta crema se face la bain marie.
Intr-o cratita de inox se pun ouale, zaharul, zeama si coaja de lamaie. Cratita se aseaza peste alta oala in care fierbe apa, dar fundul cratitei nu trebuie sa atinga apa.
Compozitia se amesteca mereu pana ce se ingroasa si are consistenta unei smantani. (cca 12-15 minute). Dupa ce s-a racorit putin se adauga untul si atunci cand e aproape rece se adauga si gelatina dizolvata si se amesteca bine.(se urmeaza pasii ca la jeleul de kiwi).
Crema de lamaie se toarna peste jeleul de kiwi si iar se da la frigider pentru cel putin o ora.

Prepararea cremei de ciocolata alba:

Smantana pentru frisca se pune intr-o craticioara la foc mic, cat sa se infierbante (a nu se fierbe). Se ia de pe foc si adauga ciocolata alba rupta bucatele. Se amesteca cu un tel pana ce ciocolata s-a dizolvat complet si compozitia este omogena.

Se adauga gelatina dizolvata la bain marie, se amesteca bine si se toarna peste crema de lamaie.

Tortul se pune iar in frigider pentru cel putin o ora sau pana cand toate starturile sunt bine inghegate. La final se scoate usor din tava sau inelul de inox si se face transferul pe un platou.

tort acrisor cu lamaie si kiwi.

Este o bunatate de tort acrisor cu lamaie si kiwi, perfect pentru cei adora deserturile cu fructe. Bineinteles ca se mananca in portii mici.
Pentru inspiratie va las si reteta de prajitura cu kiwi si crema de mascarpone.

tort acrisor cu lamaie si kiwi.

Spor la prajiturit!

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *