Daca va plac sandwichurile calde atunci e timpul sa descoperiti sau redescoperiti delicioasele Croque Madame si Croque Monsieur.
Reteta de fata provine din Franta si de-a lungul timpului a cunoscut si mici modificari sau reinterpretari. Reteta clasica presupune paine prajita (la grill sau in putin unt), cascaval, sunca, sos Bechamel, mustar Dijon. Cele doua tipuri de sandwich-uri sunt identice doar ca unul are ou si altul nu.
Croque Madame are un ou ochi deasupra…desi eu am crezut mereu ca e invers si ca cel cu ou este Croque Monsieur.

Acest sandwich este cunoscut in meniurile cafenelelor frantuzesti incepand cu anul 1910, iar in 1918 este mentionat de Marcel Proust in cartea “In cautarea timpului pierdut”. (sursa Wikipedia).
Preparare pas cu pas Croque Madame, Croque Monsieur-sandwich-uri calde
Ingrediente 4 persoane:
- 8 felii de paine toast
- 8 felii de emmentaler
- 4 felii de sunca
- 100g cascaval
- 3-4 lingurite mustar Dijon
- 8 linguri sos Bechamel (25g unt/25g faina/200ml lapte, nucsoara, sare)
- piper negru proaspat macinat
- 4 oua
Mod de preparare:
Prima data pregatim sosul Bechamel, un sos clasic in bucatarie. Acesta se pregateste din trei ingrediente, proportia untului si a fainii trebuie sa fie mereu aceeasi. Cantitatea de lapte se poate mari sau micsora in functie de cat de dens ne dorim sa fie sosul).

Intr-o craticioara mica punem la foc mic untul. Cand aceasta s-a topit adaugam faina si amestecam rapid cu un tel mic. Compozitia se va ingrosa rapid. Atunci turnam lapte, dar nu tot deodata ci in 3-4 reprize. Amestecam mereu pentru a nu se forma cocoloase si a obtine un sos fin. Lasam sosul la racit.
Prajim painea la grill sau prajitor.

Ungem jumatate dintre felii cu mustar Dijon intr-un strat subtire, iar jumatate cu sos Bechamel intr-un strat mai grosut. Pe fiecare felie de paine punem cate o felie de branza Emmentaler, iar pe jumatate dintre ela cate o felie de sunca. Eu am folosit sunca de Praga. Se pot pune si cate doua felii de sunca.


Se formeaza sandwichul unind cele doua felii.
Pe fiecare sandwich se intinde un pic de sos Bechamel si se presara cascaval ras din abundenta.
Sandwichurile se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se dau in cuptorul preincalzit la 160-170 grade Celsius, pana ce crusta de cascaval este usor rumenita.
In timpul asta pregatim ouale. In reteta originala oul ce vine deasupra lui Croque Madame este un ou ochi, pregatit clasic. Eu am ales varianta unui ou posat.
Pregatirea oului
Pentru posare puneti intr-o cratita apa, sare si o lingurita de otet. In momentul in care apa incepe sa fiarba amestecati apa ca sa se formeze un vartej. Dati drumul usor oului crud si lasati focul la flacara mica. Folositi-va de o paleta cu gaurele pentru manevrare.
Cand oul este gata (albusul este coagulat, dar galbenusul e moale) se scoate cu paleta si se pune pe o farfurie cu servetel pentru a absorbi apa.

Croque Madame este gata! Punem sandwichul cald pe farfurie, deasupra vine oul posat pe care il desfacem usor cu un cutit si presaram putin piper negru. Alaturi merge perfect o salata de verdeturi sau legume proaspete.
Asadar o mancare delicioasa si satioasa indicata pentru micul dejun, dar si pentru pranz.
Pentru inspiratie va las si reteta de sandwich Club.
Pofta buna!