O

Oua la cuptor-oeufs cocottes

Pentru dimineti de weekend recomand aceste oua la cuptor-oeufs cocottes. Reteta vine din gastronomia franceza si presupune un mod de gatire individual in vase de ceramica rezistente la temperature inalte.

Ouale sunt ideale la micul dejun si avem posibiltatea sa le gatim in diverse forme astfel incat sa nu ne plictisim de ele. Preferatele mele sunt ouale Benedict, dar din bucataria franceza va recomand si reteta de Croque Monsieur.

Reteta de azi este cu inspiratie de aici.

Oua la cuptor-oeufs cocottes

Preparare pas cu pas oua la cuptor-oeufs cocottes

Ingrediente 2 persoane:

  • 2 oua
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri cu varf smantana (peste 30% grasime)
  • 4 fasii bacon
  • 40g branza mai moale (brie, gorgonzola, Roquefort)
  • 1 lingurita unt
  • sare/piper
  • 1 lingurita patrunjel proaspat (busuioc)
  • paine prajita pentru servit

Mod de preparare:

Prepararea este foarte simpla, dar trebuie sa tina cont de anumiti pasi ce trebuie respectati:

  1. Formele de ceramica rezistente la cuptor (gen Ramekin) se ung cu unt.
  2.  Baconul se prajeste intr-o tigaie fara ulei astfel incat sa fie crocant.
  3. In fiecare vas se pune bacon (lasati putin si pentru décor) si putina branza.
  4. In fiecare vas peste branza si bacon se pune o lingura generoasa de smantana.
  5. Se porneste cuptorul la 200 grade Celsius.
  6. La final se sparge cate un ou peste smantana.
  7. Vasele de ceramica se puntr-o tava putin inalta iar in tava se toarna apa fierbinte astfel incat apa sa ajunga pana la mijlocul formelor de ceramica.
  8. Tava se introduce in cuptor pentru cca 10-12 minute sau pana cand albusul s-a coagulat bine.
  9. Se pun apoi cele doua galbenusuri, cate unul in fiecare vas si se mai lasa la cuptor cca.2 minute, astfel incat galbenusul sa fie moale in interior.
Oua la cuptor-oeufs cocottes
Oua la cuptor-oeufs cocottes

Aceasta reteta este una in care putem jongla cu diferite ingrediente ce vor fi in interior: branzeturi, ciuperci, legume coapte, bacon, trufe…sau chiar nimic lasand doar smantana si ou. Fiecare isi poate face combinatia preferata.

La servire se presara patrunjelul tocat si nu uitam sa punem alaturi paine prajita. Este minunat sa poti inmuia crutonul in galbenusul moale.

Oua la cuptor-oeufs cocottes

Deci in interior avem o smantana cremoasa cu branza ce s-a topit, bacon, un ou copt plus un galbenus moale. Nu uitati de sare si piper pentru un gust complet.

Spor la gatit oua la cuptor-oeufs cocottes!

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *