Inceputul de an vine cu un tort cu frisca si ananas, tortul nostru racoros pe care l-am facut pentru noaptea dintre ani. De fapt are si un jeleu de piersici si impreuna formeaza acel intreg ce merge de minune in contextual unei mese bogate sau atunci cand vrei ceva simplu si bun.
Este un tort lejer, putin dulce, putin acrisor si sper sa va placa.
Preparare pas cu pas tort cu frisca si ananas
Ingrediente blat:
- 4 oua
- 120g zahar
- 120g faina
- 1 strop sare
- 1 strop extract de vanilie
Ingrediente jeleu piersici:
- 250g compot piersici
- 5g gelatina granulata
- 50ml apa
Ingrediente crema:
- 500g smantana pentru frisca (30% grasime)
- 1 cutie compot ananas
- 50g zahar
- 5g gelatina + 50ml apa
Ingrediente crema exterior:
- 100g smantana pentru frisca (30% grasime)
- 100g mascarpone
- 30g zahar
- fructe pentru decor
Mod de preparare blat:
Prima data pregatim blatul. Vom face doua foi de pandispan folosind o tava de tort cu fund detasabil si un diametru de 24 cm.
Ouale se mixeaza cu zaharul si un praf de sare pana ce cresc mult in volum si compozitia are o culoare albicicioasa. Se adauga extractul de vanilie si faina pe care o trecem prin sita, nu toata deodata ci in cateva reprize. Faina se incorporeaza cu o spatula si cu miscari largi de jos in sus.
Acest aluat se imparte in doua parti egale si se coc doua foi in cuptorul preincalzit la 180grade Celsius pentru cca.10-12 minute sau atat cat este nevoie sa fie usor rumenite deasupra, dar moi. Nu este nevoie sa le coacem pana ce marginile devin uscate.
Foile se scot pe gratar si se lasa la racit.
Mod preparare jeleu din piersici:
Compotul din piersici (atat fructele cat si lichidul) se paseaza cu un blender de mana.
Gelatina impreuna cu apa rece se pune intr-un ibric pentru cca.5 minute. Dupa ce s-a hidratat (umflat) se topeste la bain marie pana ce este lichida si usor calduta. Daca se infierbanta nu va mai gelifica.
Gelatina se toarna peste compotul pasat si se amesteca.
Mod preparare cremade frisca:
Ananasul se taie cubulete (eu am pus cam 3/4 dintr-o cutie mare de compot). O parte din zeama se va folosi la insiropat.
Smantana pentru frisca rece se mixeaza cu zaharul pana ce se ingroasa. Se amesteca cu ananasul si cu gelatina (hidratarea si inmuierea se face la fel ca la jeleu).
Asamblare tort cu frisca si ananas
Tortul se asambleaza in tava in care s-au copt foile sau intr-un inel reglabil din inox. Se aseaza prima foaie din pandispan apoi se toarna jeleul din piersici. Se da tava la frigider pentru cel putin 30 de minute cat sa se intareasca jeleul.
Peste acesta se niveleaza crema de frisca cu ananas. Cea de a doua foaie se insiropeaza cu zeama de la compotul de ananas, se aseaza deasupra si se apasa putin. Prima foaie nu are nevoie de insiropare deoarece jeleul de piersici in prima faza va patrunde in foaie.
Tortul se da la rece pentru cel putin 1-2 ore.
Se scoate din tava si se transfera pe un platou. Se acopera cu o crema ce se obtine prin mixarea smantanii pentru frisca cu mascarpone si zahar. Puteti folosi doar frisca simpla. Eu am ales combinatia cu mascarpone pentru ca mi-am dorit o crema mai ferma.
Tortul se decoreaza cu fructe. Eu am folosit kaki, rodie si clementina, plus doua crengute de rozmarin.
Pentru inspiratie va las si reteta de tort racoros cu piscoturi, frisca si fructe..
Spor la prajiturit! Sa aveti un an bun!