Nu mi-as fi imaginat ca eu sunt in stare sa fac un cas din lapte de vaca. Treaba asta mi se parea complicata si pentru cunoscatori.
Acum pot spune ca nu e deloc complicata, doar ca se face deranj prin bucatarie. Cunoscatoare inca nu sunt, dar cred ca am inchegat de vreo 8-10 ori, suficient cat sa inteleg oarecum procesul.
M-am apucat de treaba asta pentru ca sotul meu s-a “prins” sa aiba grija de o vaca atat timp cat stapanul ei este plecat prin lume vreo doua luni. Cum trebuia sa fac ceva cu laptele, iata ce a iesit.
Preparare pas cu pas cas din lapte de vaca
Ingrediente:
- 10 l lapte de vaca integral
- 2ml cheag
- 2 linguri iaurt (optional)
Ustensile:
- 1 oala mare inox
- 1 oala mare pentru scurs
- 1 bucata tifon/panza alba
- 1 paleta cu gauri
- 1 termometru (optional)
Mod de preparare:
Laptele de vaca se strecoara printr-o sita, eventual cu un tifon deasupra pentru a elimina posibilele impuritati.
Pentru a-l inchega avem nevoie de o oala mare, preferabil de inox. Laptele pentru inchegare trebuie sa aiba circa 35 grade. Daca folosim un lapte proaspat muls atunci nu este nevoie de o incalzire, doar ca trebuie sa ne miscam rapid. Preferabil ar fi sa folositi un lapte de vaca autentic, dar cred ca merge si unul din magazin, dar musai sa fie integral si nepasteurizat.
Unii recomanda ca inainte de inchegare sa se puna putin iaurt in lapte si sa se lase cca o ora astfel incat bacteriile bune din iaurt sa consume bacteriile rele din lapte. Eu am facut si cu iaurt si fara.
Pentru incalzire punem oala cu lapte la foc mic si amestecam usor. Daca avem un termometru este perfect. Daca nu avem termometru incercam laptele cu degetul. El trebuie sa fie cald, nicidecum fierbinte sau clocotit. Eu nu am avut termometru asa ca am “reusit” de vreo doua ori sa-l infierbant mai mult decat trebuie. Rezultatul este un cas indesat, fara gaurele sau cu gaurele foarte mici care uneori scartaie usor atunci cand il musti.
Inchegarea
Cheagul se pune peste lapte si se amesteca pe indelete. Oala se acopera si se lasa la inchegat cca. 60 de minute. Eu am folosit un cheag cumparat de la un magazin veterinar si am respectat proportiile indicate de ei. Tot in prospect spunea ca oala in care se incheaga laptele nu trebuie spalata cu deterget ci doar cu apa fierbinte. Daca folositi cheag natural ar fi minunat, dar nu stiu exact cum se procedeaza in acest caz.
Pregatim o oala incapatoare in care punem un tifon de cca. 1 m sau o panza alba.
Laptele inchegat in oala se taie cu un cutit mare sau cu o paleta. Asta inseamna ca facem taieturi orizontale si verticale obtinand niste patrate. Amestecam apoi usor si se o sa observati cum zarul se separa de branza.
Scurgerea casului
Compozitia asta se toarna peste tifon. Aici este cel mai greu si daca aveti pe cineva sa va ajute ar fi perfect. Oricat m-am straduit, nu am reusit sa lucrez curat. Mereu am stropit totul in jur s-au mi-a curs zar pe jos. Se poate pune si cu paleta, dar dureaza destul de mult).
Capetele tifonului se leaga incrucisat, iar casul se lasa la scurs cel putin 24 de ore. Eu am reusit o improvizatie intre scaunele de bar si o lingura mare de lemn. Asa casul s-a scurs perfect.
Dupa scurgere casul se scoate din tifon. Tifonul se spala cu apa fierbinte, chiar clocotita in mai multe ape. Casul se poate manca asa, se poate face telemea punandu-l la saramura sau se poate congela.
Din 10 l de lapte ies aproximativ 1200-1250g de cas.
Pentru inspiratie va las si modul cum se face branza de vaci. Pentru o reteta oarecum asemanatoare, dar putin diferita puteti consulta reteta Laurei Laurentiu.
Sper ca v-am inspirat si veti incerca si voi sa faceti un cas din lapte de vaca. Va garantez ca satisfactia muncii si fapul ca mancati ceva facut de mainile voastre vor face sa treceti peste micile greutati.
Spor sa aveti!
Buna. Am citit reteta ta, este in regula, am vazut ca si altii fac cam la fel, la tine am gasit chestia aia cu iaurtu, este o chestie interesanta, nu stiu cit ajuta , dar este bine de stiut. Adica daca in ora aia cit stau acolo acele bacterii, ar putea distruge eventuale bacterii daunatoare daca sar gasi in acel lapte.
Intrebarea mea este : Cind se pune acel iaurt, asta nu ai spuso, probabil ai omis.Se ;une iaurtul inainte dea incalzi laptele sau dupa ce lai incalzit, pus cheagu si lasat sa coaguleze?
Asa aprecia daca ati putea da un raspuns.
Legat de temperatura , iarasi ai explicat bine, de ce trebuie la acea temperatura si nu mai mare, ai spus si ca ai avut acele expepriente la care casu a iesit dens si fara gauri.
Foarte bine punctat.
Pot sa mai adaug si eu ceva, un tips sai zic asa, la drenarea zerului. Sa drenezi zerul mai bine, inainte de al pune in acel tifon, poti incalzi 1.5 litri de apa la 75 grade si sa tormi peste acel coagulat. In putin timp coagulatul se va lasa la fudn si vei putea scurge f usor marea cantitate de zer.
Bine asta daca nu vrei sa faci din zer urda, in cazul asta nu folosesti metoda asta cu apa incalzita asa si adaugata.
Alta chestie ce am aflt de la cineva tot pe net, este cantitate de cheag folosita, daca e mare , atunci casu va fi asa gumos, ceea ce nui bun.
Tu ai pus o cantitate de cheag ok, asa am vazut si la retete facute de comanii de astea care fac cheaguri.
Eu am selectat asa de la fiecare cite ceva si as dori sa incerc si eu sa fac cas.
Dar chestia asta cu IAURTU pe asta no stiam, stiu ca cei care fac comercial brinza pasteurizeaza usor laptele, inainte sa adauge cheag pentru a omori eventuale bacterii daunatoare care sar afla in lapte.
Dar daca ridici tempepratura cum ai spus, casu nu mai iese cu gauri, iese mai dens.,Sincer eu am facut asa cu 4 litri de lapte, adica lam dus la vreo 75 de grade , apoi lam coborot la 35 si am adugat cheagul, a iesit bun la gust , aroma tot, dar era ceva mai dens , nu avea gauri asa cum arata la tine in poze, tocmai probabil pt ca am ridicat temperatura.
E bine de stiut chestia asta cu iaurt, o sa verific sa vad daca o lingura de iaurt sau 2 linguri la 10 litri lapte ar face ceva.
Tu de unde ai aceasta informatie? Ma refer daca intradevar iaurtul ala sau bacteriile de acolo ar putea omori eventuale bacterii daunatoare.
Referitor la iaurt cind se adauga, daca poti lasa mesaj , dar nu stiu unde , iti als adresa mea de email , as aprecia daca ai putea sa spui despre momentul cind adaugi iaurtul si despre acest iaurt daca face ceva sau nu.
[email protected] este adresa mea de email. Eu nu locuiesc in RO aici pot sa fac rosrt de lapte crud de la vaca , dar nu prea am retete , doar ce gasesc pe internet.Va multumesc.
Buna si multumesc!
Cu siguranta este cel mai lung comentariu pe care l-am primit vreodata.
Eu nu am chiar asa mare experienta cu casul si multe informatii le-am luat tot de pe net sau de la oameni care fac asta frecvent.
Iaurtul se adauga dupa ce laptele s-a incalzit, apoi se lasa la racit.
Trebuie sa faceti de multe ori cas,sa testati si sa ramaneti la reteta care va place. Casul poate iesi diferit si in functie de calitatea laptelui.
Spor va doresc!
Buna ziua din nou. Sincer m-am oprit la tine, pentru ca daca poza ta este ce ai obtinut, atunci ai obtinut cel mai bun cas de vaca , de oaie si de care vrei tu sai spui, mai bun. Nu am vazut cas de asta mai frumos ca in poza la tine aici. De asta am spus sa te intreb una alta. De ce spun ca este frumos? Easte frumos ca are gaurelele alea in el , asta e problema care ma roade si nu stiu ce sa fac, cum sa faca sa iasa si la mine gaurle. Nu am vazut la nimeni cas cum ai facut tu cu atitea gaurele in el.
Spui ca iaurtul se adauga dupa ce se raceste adica? Incalzesti laptele la 35 de grade , apoi il lasi sa se raceasca si dupa pui iaurtu? Il lasi o ora, dupa ce pui iaurtu ala, apoi pui cheagul sau cum exact ai facut?
Ai facut tu cevca de au iesit acele gaurele , este plin de gaurele si nu pot sa imi dau seama cum.
Eu am facut de 2 ori si na iesit cu gauri, desi am folosit lapte de vaca crud, am incalzit la 35, apoi imediat am pus cheagul. Odata am pus 2 ml altadata am pus mai mult, cit scrie pe sticluta, dar de fiecare data a iesit la fel.
Nu zic ca nui bun, sau gustos, este f gustos, mai ales ca am facut cu lapte de la ceva rasa de vaci care fac laptele foarte gras, iese smintana galbena.
Dar de fiecare data na iesit casul cu gaurele.Chestia cu gaurelele astea tine de ceva anume, dar nu stiu exact despre ce este vorba.
Tu ai spus ca tine de incalzit, nu cred, pentru ca eu am incalzit la 35 grade si nu are gaurele, deci nu cred ca temperatura are vreo influenta.
Am spus poate ca cheagul , daca pui mult, laptele se incheaga prea tare , se face prea dens si de acolo nu ar fi gaurele.
Am pus si cheag putin si mai mult, rezultatul este acelasi, fara gaurele.
Spune tu pas cu pas, cum faci. Ai spus incalzesti laptele la 35 de grade si atit. Nu ai spus daca il lasi dupa sa se raceasca sau imediat pui acel cheag. Poate o fi si asta o chestie , afecteaza formarea de gaurele.
Eu am pus cheag imediat cind laptele avea 35 de grade.Treb sa il las sa raceasca sau sa pun cheagul cind laptele are 35 de grade?
Dar daca il lasi sa se raceasca, atunci de ce il mai incalzesti?
Iaurtu ala, ai spus ca pui dupa ce laptele se raceste, adica?
Aici nu este clar, pentru ca nu spui pas cu pas.
Uite cum vad eu o reteta opas cu pas.
Pui laptele la incalzit, la foc usor, incalzesti laptele lent, sau spui daca lent, sau rapid. Apoi cind laptele ajunge la o temperatura de 35 grade dai oala deoparte si pui cheagul. Sau ce ai facut tu, asta tu treb sa spui, ai lasat sa se raceasca sau ce ai facut.
Dupa lasi asa oala acoperita cu un tiforn, 30-60 min , apoi , tai cu un cutin cum ai spus in cubulete micute, amesteci usor cu o paleta , dupa care pui in tifon la scurs peste noaptea sau o zi.
Scuze, nu vreau sa para ca te invat , dar eu asa vad pas cu pas o reteta.
Pentru ca orice chestie care tie poate nu ti se pare cine stie ce, poate sa fie foarte importanta.
Deci te intreb :
1- cind pui iaurtul ala?
2-cind pui cheagul , cind laptele este cald la 35 grade, sau il lasi sa se raceasca?
3- iaurtul daca ai spus cind se raceste laptele, atunci il pui, cheagul cind il pui, cind laptele este cald, lasi sa se raceasca , pui iaurtu si lasi o ora?
4-lasi o ora dupa ce pui iaurtul sa omoare eventuale bacterii daunatoare, apoi ce faci mai exact? Pui cheagu sau ce?
Nu stiu cum sa fac sa iasa si la mine cas cu gaurele. Nu fac brinza, acum este prima data, am facut cum arata unia pe Youtube , mia iesit din prima totul f bine, dar fara gaurele asa cum e la tine si la uni ciobani.
Nu la toti casu iese cu gaurele, dar eu vreau cu gaurele si nu stiu ce se face pt a avea aceste gaurele.
Multumesc, as aprecia daca poti sa spui cind pui iaurtu, cheagu , cind laptele este cald, rece sau exact ce ai afcut tu pas cu pas.
Is sigur ca nu temperatura este cea responsabila cu acele gaurele.
Sa te uiti pe internetu asta mare si sa spui daca mai gasesti un cas asa cum ai tu aici la tine in poza.
Iai facut pe toti, si pe meseriasi si pe ciobani si pe profesionisti, pe toti, intrebarea este cum ai reusit sa faci acele gaurele in casul ala?
Asculta ce zic, casu asa trebuie sa fie cu gaurele, cine spune ca nu conteaza nu stie ce vorbeste. Sau cel putin mie asa miar place sa iasa, arata foarte bine, cu casu asta le dai peste nas la toti care fac brinzeturi, cas profesionisti sau nu, pe pariu ca nu fac ce ai facut tu.
Acu ca la tine o iesit din intimplare asa, aia doar tu stii. Eu asta vreau sa aflu, cum faci cas cu gaurele.
Scuze, nu am citit cu atentie, imi pare rau, scuze, ma grabii aiurea. Am vazut ca ai spus , ai raspuns la primul meu mesaj si spui ca acel iaurt se pune cind laptele este cald la 35 de grade, lasi asa o ora ca acele bacterii din iaurt sa omoare eventuale bacteriile daunatoare.
Ok gata am priceput, inca odata scuze ca ma garbii si nu am citit cu atentie mesajul tau.
Pina aici totul bine.
Cheagul cind lai pus? Tot atunci cind ai pus si iaurtul sau dupa ce laptele sa racit, dupa ora aia cit ai lasat iaurtu sa isi faca treaba?
– Dupa ce ai taiat laptele inchegat si ai amestecat asa usor, ai pus in tifon , fara sa agiti tifonul? Am vazut la unia, ca agita tot laptele ala inchegat in tifon, il clatina intr-o parrte si alta, sa iasa din zer mai repede.
Tu ai facut la fel, sau doar ai pus totul acolo in tifon si ai pus la scurs? Orice detaliu ajuta sa stii, doar asa poti afla secretul acelor gaurele.
Eu recunosc am clatinat tot laptele ala inchegat in tifon intro parte si alata pina sa dus zerul , a ramas apoi doar laptele ala inchegat si am pus la scurs.
Poate ca trebuie sa nul clatin , sa nu garbesc scurgerea acelui zer.
Sa fac asa incercari , trebuie sa fac foarte multe, de aia intreb cum ai facut tu, sa fac si eu , apoi daca iese sa mentin asa retea, sa stii gaurlele alea cum apar.
Multumesc pentru mesaj si inca odata scuze si pentru mesajele lungi.
Buna ziua din nou. Am cautat pe netu asta si am intrebat ceva oameni care se pricep la brinzeturi si am aflat care ar fi cauza acestor gaurle din brinza in general. Tu ai spus ca tine de temperatura la care pui laptele, nu este adevarat.
Este vorba despre o bacterie numita- Propionibacterium freudenreichiicare prin activitatea ei din lapte emana boxid de carbon, care apoi da acele gaurele din brinza.
Acasta bacterie nu se gaseste in lapte, aici este problema, se gaseste in mediul inconjurator, pe animalele de la care se ia acel lapte , pe vasele folosite la muls , sau in care laptele este pus.
Cu cit igiena este mai ridicata cu atit sansele ca acel lapte sa contina acele bacterii este f mic.
De aceea un lapte pasteurizat sau fiert, niciodata nu va da o brinza cu gauri, pt ca toate bacteriile is distruse prin caldura.
La tine probabil ai luat lapte din locuri diferite sau de la oamenii diferiti,din cauza asta oodata tia iesit cu gauri, altadata fara gaurele.
Depinde de loc, de cum meste mulsa acea vaca, daca i se spala ugerul, daca se folosesc masini de muls , daca in jur acolo la muls este praf, si asa mai departe. Bacteriile astea din ce am citit stau f mult si in iarba, in iarba uscata ce animalele o conums iarna.
A fost problema chestia asta cu gaurlele din brinza si la case f mari, la elvetieni, la americani , pina la urma sa gasit cine este responsabul de gaurile astea. Acum cei mari folosesc bacterii de astea crescute, nu sta nimeni sa faca praf aruncind in jurul vacii fin cosit , ca acel praf sa ajunga in laptele cel mulge nea Petrica de la vaca.
Cu cit vasele, mediul in care animalul este muls este mai natural, mai jegos sai zicem asa , daca omu nu spala galeata in care mulge , is f mamri sansne ca apltele ala sa contina aceasta bacterie care da gaurile astea in cas.
La stina, ciobanii mulg oile nespalati, nu sta nimeni sa spele ugerul la oaie, in jur e numa praf, oile vin din urma acolo in locul ala, fac parf, aia mult cu vasele alea clatite doar cu apa rece, nu sta nimeni sa le fiarba. De accea casu de la oi are gauri.
Bacteria asta o gasesti sa o si cumperi, de regula se gaseste sub numele de Shermanii , scrie pe plic pe produs cit se dauga functie de cite gaurle vrei sa aibe brinza.
Eu am comandat ceva bacterie de asta, doar pt a face expepriment sa vad daca ies gauri.O sa fac si cu lapte crud si cu lapte pasteurizat, trebuie sa iaisa gauri la ambele.
Ce se mai poate folosi. Kefir, in general kefirul are f multe bacterii , la fel ca si la iaurt, dar kefirul are mai multe si in general ce mi sa spus, ar contine si aceasta bacterie responsabila cu gaurelele din cas.
Sew poate adauga 2 lingiuri de kefir la 4 litri de lapte, sau 2 linguri de iaurt dar fara zahar, fara arome, kefir si iaur simplu, care spun cei care fac brinza nu doar ca ajuta la eliminarea ce ai spus si tu a eventualellor bacterii daunatoare, dar da si aroma si gust mai bun la brinza.
Am aflat astea, am spus sa iti zic si tie , nun stiu daca te ajuta cu ceva, dar macar asa ca informatie, sa nu spui si tu ca mai stiu eu citi alti romani pe youtube ca laptele folosit la brinza care nare gauri nu este lapte , ca este laptele vegetal ca are in el chimicale si alte timpenii.
Adevarul asta este. Elvetienii au facut f multe teste, printre care au macinat fin uscat lau bagat in lapte, apoi au strecurat, a iesit brinza cu gauri, pt ca si ei la un mom dat cindva erau disperati ca nu mai face brinza gaurele. Totu o inceput de cind cu igiena, cu aparate de muls, cu spalatu ugerelor la vaci, , f multa igiena care intruyn final a dus la brinza fara gaurele.
Cam asta e , am spus daca tot am gasit informatia sa iti spun macar ca informatie. O zi buna