C

Cas din lapte de vaca-reteta si recomandari

Nu mi-as fi imaginat ca eu sunt in stare sa fac un cas din lapte de vaca. Treaba asta mi se parea complicata si pentru cunoscatori.
Acum pot spune ca nu e deloc complicata, doar ca se face deranj prin bucatarie. Cunoscatoare inca nu sunt, dar cred ca am inchegat de vreo 8-10 ori, suficient cat sa inteleg oarecum procesul.

M-am apucat de treaba asta pentru ca sotul meu s-a “prins” sa aiba grija de o vaca atat timp cat stapanul ei este plecat prin lume vreo doua luni. Cum trebuia sa fac ceva cu laptele, iata ce a iesit.

cas din lapte de vaca

Preparare pas cu pas cas din lapte de vaca

Ingrediente:

  • 10 l lapte de vaca integral
  • 2ml cheag
  • 2 linguri iaurt (optional)

Ustensile:

  • 1 oala mare inox
  • 1 oala mare pentru scurs
  • 1 bucata tifon/panza alba
  • 1 paleta cu gauri
  • 1 termometru (optional)

Mod de preparare:

Laptele de vaca se strecoara printr-o sita, eventual cu un tifon deasupra pentru a elimina posibilele impuritati.

Pentru a-l inchega avem nevoie de o oala mare, preferabil de inox.  Laptele pentru inchegare trebuie sa aiba circa 35 grade. Daca folosim un lapte proaspat muls atunci nu este nevoie de o incalzire, doar ca trebuie sa ne miscam rapid. Preferabil ar fi sa folositi un lapte de vaca autentic, dar cred ca merge si unul din magazin, dar musai sa fie integral si nepasteurizat.
Unii recomanda ca inainte de inchegare sa se puna putin iaurt in lapte si sa se lase cca o ora astfel incat bacteriile bune din iaurt sa consume bacteriile rele din lapte. Eu am facut si cu iaurt si fara.

Pentru incalzire punem oala cu lapte la foc mic si amestecam usor. Daca avem un termometru este perfect. Daca nu avem termometru incercam laptele cu degetul. El trebuie sa fie cald, nicidecum fierbinte sau clocotit. Eu nu am avut termometru asa ca am “reusit” de vreo doua ori sa-l infierbant mai mult decat trebuie. Rezultatul este un cas indesat, fara gaurele sau cu gaurele foarte mici care uneori scartaie usor atunci cand il musti.

Inchegarea

Cheagul se pune peste lapte si se amesteca pe indelete. Oala se acopera si se lasa la inchegat cca. 60 de minute. Eu am folosit un cheag cumparat de la un magazin veterinar si am respectat proportiile indicate de ei. Tot in prospect spunea ca oala in care se incheaga laptele nu trebuie spalata cu deterget ci doar cu apa fierbinte. Daca folositi cheag natural ar fi minunat, dar nu stiu exact cum se procedeaza in acest caz.

Pregatim o oala incapatoare in care punem un tifon de cca. 1 m sau o panza alba.

Laptele inchegat in oala se taie cu un cutit mare sau cu o paleta. Asta inseamna ca facem taieturi orizontale si verticale obtinand niste patrate. Amestecam apoi usor si se o sa observati cum zarul se separa de branza.

cas de vaca
cas

Scurgerea casului

Compozitia asta se toarna peste tifon. Aici este cel mai greu si daca aveti pe cineva sa va ajute ar fi perfect. Oricat m-am straduit, nu am reusit sa lucrez curat. Mereu am stropit totul in jur s-au mi-a curs zar pe jos. Se poate pune si cu paleta, dar dureaza destul de mult).
Capetele tifonului se leaga incrucisat, iar casul se lasa la scurs cel putin 24 de ore. Eu am reusit o improvizatie intre scaunele de bar si o lingura mare de lemn. Asa casul s-a scurs perfect.

cas din lapte de vaca

Dupa scurgere casul se scoate din tifon. Tifonul se spala cu apa fierbinte, chiar clocotita in mai multe ape. Casul se poate manca asa, se poate face telemea punandu-l la saramura sau se poate congela.

Din 10 l de lapte ies aproximativ 1200-1250g de cas.

Pentru inspiratie va las si modul cum se face branza de vaci. Pentru o reteta oarecum asemanatoare, dar putin diferita puteti consulta reteta Laurei Laurentiu.

Sper ca v-am inspirat si veti incerca si voi sa faceti un cas din lapte de vaca. Va garantez ca satisfactia muncii si fapul ca mancati ceva facut de mainile voastre vor face sa treceti peste micile greutati.

Spor sa aveti!

0/5 (0 Reviews)

CategoriesMancaruri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *