C

Cas de oi la borcan pentru iarna

Cas de oi la borcan pentru iarna este mai mult o relatare, o poveste culinara cu sfaturi si trucuri pe care le-am dobandit in vremea in care parintii mei cresteau oi.

Nu, nu am avut un tata cioban ci un tata ce a crescut tot felul de animale, de la iepuri si porumbei, la nutrii si oi.

Am crescut cu branza de oi, ca sa zic asa. Casul de oi la borcan a fost unul dintre alimentele nelipsite vreodata din camara. Era prezent langa mamaliga, cartofi, oua si macaroane toata copilaria mea.

Imi aduc aminte perfect drumul la stana cand duceam de mancare la ciobani, dar si tot ritualul de pregatirea casului .  An de an tata era cel ce pregatea o bunatate de cas de oi la borcan pentru iarna.

 

 

Ingrediente:

  • cas de oi
  • sare neiodata (pentru muraturi)

Mod de preparare:

Inainte de prepararea propriu –zisa trebuie sa tineti cont de niste aspecte absolut obligatorii pentru reusita pastrarii casului pentru iarna:

  • casul ideal este cel din lapte de oaie sau combinatie oaie/capra, mai putin cel oaie/vaca;
  • cheagul natural folosit la inghegarea casului este cel mai potrivit (uneori cheagul industrial folosit incorect poate duce la obtinerea unei culori rosiatice a branzei, dupa un timp);
  • proportia corecta sare/cas este de o lingura cu varf de sare/1 kg de cas;
  • casul de oi se poate pastra pe timpul iernii framantat, in saramaura sau la congelator (astea sunt variante simple la indemana oricui);
  • casul de oi la borcan pentru iarna se pastreaza in spatii racoroase si aerisite (camari, beciuri );
  • alte informatii interesante despre cheag si tipuri de branza le gasiti: aici. 

Eu fac intotdeauna cas framantat si daca tot ce-am enumerat mai sus este respectat, branza rezista fara probleme.

Pentru  cas framantat este bine de folosit un cas bine scurs. Daca inca mai are zer in el se poate lasa la scurs.

Casul se taie bucati, se adauga sarea neiodata si se framanta bine cu mainile bine spalate. Pregatiti-va pentru usoare usturimi de maini daca framantati cantitati mari .

 

 

Eu framant casul seara si il las acoperit cu un tifon pana dimineata. Dimineata il gust sa vad daca mai trebuie sare. Daca il gustam atunci cand l-am framantat este mai greu de identificat gustul corect.

Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este punerea lui in borcane. Punem cantitati mici de cas framantat si apasam bine cu mana astfel incat sa fie bine presat si sa nu ramana bule de aer. Treaba asta e un pic obositoare dar nu imposibila.

Peste ultimul strat de cas  framantat se presara un strat subtire de sare neiodata. Borcanele se infileteaza si se depoziteaza la racoare. Cand vom deschide un borcan stratul superior cu sare va fi indepartat.

 

 

De asemenea exista varianta ca in borcane mari sa punem starturi succesive de cas framanta/felii de cas. In asemenea situatii procedam la fel, doar ca vom pregati si felii de cas de cca. 1cm grosime pe care le dam prin sare .

Sper ca  reteta cas de oi in borcan pentru iarna sa va fie de folos.

 

 

Sa aveti spor!

CategoriesFacute in casa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *