Voi ce reteta preferati pentru a pune pastai la borcan pentru iarna?
Stiu ca exista mai multe variante, cu pastai crude sau oparite, cu solutie calda sau rece, cu condiment sau fara. Eu o folosesc doar pe asta pentru ca uneori drumul cunoscut este cel mai bun.

Imi plac mult si pastaile la congelator, o metoda mult mai rapida, doar ca eu nu prea am loc. Pana imi iau o lada frigorifica merg tot pe reteta asta clasica de conservare a pastailor.
Daca doriti sa puneti pastai la borcan trebuie sa stiti ca merg foarte bine atat pastaile subtiri, cat si cele late, atat cele verzi cat si cele galbene.
De asemenea trebuie sa faceti o sterilizare corecta a borcanelor, o fierbere corecta a conservelor, dar si o pastrare corespunzatoare a produsului finit.
Preparare pas cu pas pastai la borcan pentru iarna
Ingrediente pentru 4 borcane de 720ml:
- 1,5 kg pastai
- 4 linguri rase de sare grunjoasa neiodata
- apa
Mod de preparare:
Pastaile (fasolea verde) se alege astfel incat sa fie doar parti bune si se spala sub jet de apa. Coditele se indeparteaza cu un cutit ascutit sau prin rupere simpla cu mana.

Ele pot fi lasate intregi sau se taie in bucati daca acestea sunt lungi. Eu pe cele mai mici le-am lasat intregi, iar restul le-am injumatatit.
Inainte de a prepara solutia vom steriliza borcanele. Acestea se spala cu apa si detergent, apoi se pun in cuptorul pornit la 130 grade Celsius, timp de 15 minute.
Intr-o oala incapatoare se pune apa si o lingura de sare. In momentul in care apa incepe sa clocoteasca se adauga pastaile si se lasa la foc moderat spre mic, cca. 10-15 minute. Nu uitati sa le amestecati din cand in cand. Daca folositi pastai late sau ceva mai batrane atunci timpul de fierbere va fi putin mai mare. De regula pastaile trebuie putin fierte, undeva in jur de 75%.
Pastaile se scot cu o paleta cu gauri intr-un lighean mai mare si se lasa la racorit. Solutia in care au fiert nu se arunca deoarece o vom folosi la conservarea pastailor.

Cand pastaile s-au racorit bine se aseaza in borcane astfel incat sa incapa suficiente, dar sa nu fie nici inghesuite. Deasupra se toarna apa in care au fiert si se adauga cate o lingura rasa de sare pentru fiecare borcan. Borcanele se inchid ermetic, adica se strang bine.
Sterilizarea
Fiecare borcan se inveleste in ziar (carpe) si se aseaza intr-o oala inalta in care se pune apa. Apa trebuie sa fie pana in apropierea capacului, adica pana la 80% din inaltimea borcanului. Deasupra se aseaza o carpa (prosop vechi) .
Oala se pune pe la foc mic si se lasa 30 de minute din momentul in care incepe sa fiarba apa. Dupa cele 30 de minute, se opreste focul si se lasa borcanele in oala pana a doua zi. Atunci putem spune ca e gata operatiunea pastai la borcan pentru iarna.

Borcanele cu pastai se scot din apa, se sterg bine, se eticheteaza si se pastreaza in locuri aerisite si racoroase. Este bine sa urmariti evolutia lor in primele zile. In caz de vreun borcan nu a fost inchis bine sau capacul nu a fost bun atunci veti observa ca o sa incepe sa fermenteze. Datorita fermentarii o sa curga solutie din borcane.
Pentru inspiratie va las si niste retete cu pastai.
Spor la gatit!