C

Compot de coacaze negre pentru iarna

 

Compot de coacaze negre, sirop, dulceata toate sunt binevenite in sezonul rece. Bineinteles ca este ideal sa le consumam in stare proaspata, dar cum coacazele se gasesc o perioada scurta incercam sa le pastram si sub alte forme.

Coacazele negre sunt o comoara pentru organism prin concentratia mare de antioxidanti, vitamina C, vitaminele B1, B3, B6, magneziu, calciu.  Au proprietati importante: combat astenia, revigoreaza organismal, intaresc imunitatea, reduc inflamatiile etc. Mai multe despre acest proprietati: aici.

Pana acum am preparat sirop si dulceata de coacaze iar mama imi trimitea mereu sticlute mici cu compot. Recunosc, fructele din compot nu-s grozave , dar zeama este de milioane.

Ingrediente:

  • coacaze negre proaspete
  • zahar 1lingura/borcan
  • apa

Mod de preparare:

Compotul de coacaze negre se pregateste simplu si  reteta este valabila si pentru folosirea altor fructe.

 

 

Fructele trebuie sa fie proaspete si cu boabele tari. Se spala bine sub jet de apa si se lasa la scurs.

In borcane bine spalate se aseaza fructele, cam o treime din borcan. Se adauga cate o lingura de zahar, se toarna apa avand grija sa lasam 0,5cm pana la buza borcanului. Borcanele se infileteaza bine.

 

 

Ar trebui de amintit ca borcanele trebuie sa fie cam de aceeasi dimensiune, ori sunt din cele de 400g, ori 800g. In ceea

ce priveste zaharul, eu recomad o lingura rasa pentru un borcan de 400g si o lingura cu varf pentru un borcan de 800g. Compotul iese acrisor, asta si datorita continutului ridicat de vitamina C. Noua asa ne place. Daca aveti alte gusturi puteti spori putin cantitatea de zahar, dar nu prea mult.

Pregatim o oala mai inalta. Pe fundul ei punem cateva foi de ziar sau niste carpe. Fiecare borcan cu compot de coacaze, bine infiletat se inveleste in ziar sau intr-o carpa. Se toarna apa astfel incat nivelul sa ajunga sub capac.

 

 

Se aprinde focul si se lasa la foc mic. Din momentul in care apa incepe sa fiarba mai lasam inca 20-25 de minute. Apoi oprim focul si lasam borcanele acolo pana la racirea apei.

Ultimul pas este stergerea borcanelor, etichetarea lor si dusul la camara sau intr-un loc racoros.

 

 

 

Compotul de coacaze negre are un gust acrisor, parfumat si poate fi baut alaturi de o felie de lamaie, mai ales daca e o zi fierbinte de vara. Iarna il bem cand avem febra sau ne este dor de vara.

Sa aveti spor!

 

 

 

CategoriesFacute in casa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *