Ce-i facut de mana noastra intotdeauna are ceva special, un gust mai bun si aduce o satisfactie a muncii.
Branza de vaci nu se face greu, dimpotriva, oricine poate incerca si reusi cu succes. Singurul lucru de care avem nevoie este rabdarea pentru ca tot procedeul dureaza cel putin 2 zile….si sa nu uitam de lapte, trebuie sa fie direct de la o vacuta si nu din magazin (eu nu am incercat aceasta alternative).
Ingrediente:
– 4l de lapte proaspat nefiert
Ustensile:
– 1 vas ceramic sau sticla
– tifon
– 1 lingura lemn
– strecuratoare mare
– oala inox
– recipient inalt pt.scurs branza
Mod de preparare:
Laptele proaspat si nefiert se pune la prins intr-un vas de ceramica sau de sticla. Vasul se acopera cu un servetel si se lasa cca 2zile la prins. In acest timp smantana se va aduna deasupra, asa ca o strangem cu o lingura si o punem la frigider.
Laptele prins se toarna intr-o oala de inox si se pune la foc mic. De aici incepe succesul unei branze reusite, adica de la temperatura la care este adusa compozitia. Compozitia trebuie sa se incalzeasca un pic, nicidecum sa se infierbinte. Daca infierbantam va iesi o branza rascoapta….asa se numeste, adica o branza tare si nu tocmai gustoasa.
Cand se incalzeste putin, zarul se ridica la suprafata . Amestecam din cand in cand cu o lingura de lemn. Asta e momentul cand trebuie sa turnam toata compozitia la scurs.
Eu folosesc o galetusa peste care pun o strecuratoare mare. In strecuratoare pun un tifon curat si umed. Turnam usor, dupa care ridicam colturile tifonului si le legam in cruce. Ma folosesc de o lingura de lemn pentru a suspenda branza la scurs.
Cand e scursa bine (dupa cateva ore) o scoatem pe farfurie.
Branza de vaci trebuie sa fie usor moale, dar consistenta ei variaza si in functie de laptele folosit sau experienta pe care ai .
Oricum ar fi ….branza facuta in casa este foarte buna!
Din 4 litri de lapte mi-au iesit cam 400g de branza si vreo 450 g de smantana.
Sper sa incercati si sa fiti multumiti!
Asa o fac si eu. Imi place tare mult branza, dar nu cumpar niciodata. De fapt cumpar doar specialitatile pe care nu le pot face. 😉
Vai ce bine arata! Acum as face o bucata 🙂
salutari, Oana
Laptele a fost gras pentru că s-a prins repede și ai făcut și smântânică, nu? Tare bun!
Promit sa incerc aceasta varianta!
super reteta. as avea si eu o mica intrebare. cum se procedeaza daca vrem sa punem si un pic de sare? cand trebuie adaugata? astept raspuns. multumesc.
multumesc mult pentru raspuns. voi face si eu aceasta branzica. e mult mai sanatoasa decat cea din comert.
E foarte buna o sa incerc din cea ce ai specificat mai sus sper ca va iesi ceva;)
O sa incerc sa vad ce iese:)
Arata foarte bine
Imi e tare dor de branza noastra 🙂 … Am citit ca nu ai incercat cu lapte pasteurizat, dar din surse crezi ca ar iesi ? Sau poate e cineva care a incercat … Merci..
așa,deci!dacă mănânc înseamnă că ,,amestec,,!iar dacă plimb o lingură prin oală înseamnă că ,,mestec,,?halal limba română!
Draga cititorule anonim,
treaba sta cam asa, de la DEX-citire : ” 2) méstec, a -á v. tr. (lat. mixtico, mixticare, d. mixtus, mixt; it. misticare, a amesteca. D. lat. *mĭsculare, din miscére, mixtum, vine it. mescolare, fr. mêler, sp. mezclar. V. amestec). Amestec, agit ceva cu lingura (cu lopata, cu bățu, cu mîna): a mesteca ceaĭu în pahar. ”
Cred ca ti-a mai trecut supararea.
Multumim! Acum putem manc si noi o branza 100% naturala.
Cu placere!
Incercati si asa: in loc sa incalziti laptele prins, puneti la fiert o oala cu apa. Cand apa este fiarta, puneti intr-un castron doua polonice de lapte prins si doua plonice de apa clocotita, apoi in tifon. Repetati pana terminati laptele. 🙂
Multumim pentru sugestie!
Buna Dana
Pentru a se prinde laptele cam la ce temperatura ambientală ar trebui sa stea in cele doua zile?
Trebuie sa fie caldut. Cam de la 20 grade in sus se prinde bine.
In sezonul rece mama punea mereu vasul pe langa plita ca sa ajute la prindere.