Azi a fost ziua experimentelor si primul pe lista a fost minunatul serbet de trandafiri. Mirosul de trandafiri pentru dulceata ma leaga strans de copilaria mea provinciala si de deserturi simple facute in casa.
Pentru aceasta incercare am apelat la o carte de bucate veche si recunosc ca ar fi trebuit sa studiez tehnica din mai multe surse. Nu pot sa spun ca a fost o reusita dar nici un esec….adica se putea si mai bine.
Preparare pas cu pas – serbet de trandafiri:
Ingrediente:
– 200g de petale de trandafiri
– 250g zahar
– 1/2 lamaie
– 1g sare de lamaie
– 1 l apa
Mod de preparare serbet de trandafiri:
Petalele de trandafiri se se desfac usor si se vantura pentru a indeparta polenul. Ele se pun la fiert cu un litru de apa.
Acestea se lasa la fiert 15-20 minute, apoi se ia vasul de pe foc si se pune zeama de la jumatate de lamaie. Initial, la fierbere, compozitia va avea o culoare incerta. Ulterior e va deveni roz inchis definindu-se dupa adaugarea lamaii.
Zeama astfel obtinuta ( circa 750ml) se scurge printr-un tifon dublu si se toarna intr-o oala de inox cu fund dublu.
Se adauga zaharul si se lasa la foc mic pana se topeste zaharul. In timpul asta mestecam cu o lingura de lemn. Cand zaharul s-a topit se iuteste focul , indepartand spuma de cate ori este nevoie.
In timpul fierberii se iau 2 linguri din acest sirop si se pun intr-o ceasca cu 1g de sare de lamaie , amestecand pana la dizolvare.
Siropul va fierbe pana cand, atunci cand picuram cateva picaturi de sirop intr-un pahar de apa rece , nu se vor desface. Operatiune asta o vom face de mai multe ori ca sa nimerim momentul !
Tehnica amestecarii serbetului:
Cand fierberea este terminata, vasul se ia de pe foc, iar cand siropul s-a racit atat cat sa suporte degetul caldura acestuia se amesteca cu lingura de lemn . Aici este tot secretul!!! Se mesteca in acelasi sens pana cand isi schimba culoarea si cand isi pierde consistenta cleioasa (luati intre degete si daca unindu-le se desfac fire mestecarea trebuie sa continue). In momentul cand isi schimba culaorea, se adauga cate putin din siropul in care s-a dizolvat sarea de lamaie, verificand gustul. Aceasta intensifica culoarea dar ii schimba si gustul. Eu recomand doar jumatatea din siropul cu sare de lamaie.
Deci siropul potrivit si timpul alocat amestecarii sunt cele mai importante pentru un serbet reusit. Eu nu am amestecat suficient dar sper ca urmatorul sa fie mai bun….totul sta si in experienta, asa-i ?
Consistenta serbetului trebuie sa fie asemanatoare cu cea a mierii de albine zaharisite.
Oricum culoarea, mirosul , gustul si amintirile trandafirului au meritat timpul alocat.
Acest desert cu dichis se serveste cu apa rece sau la torturi si prajituri.
Spor la treaba!
Superbe culori, superba prezentare, si o reteta care ma bucur ca ai readus-o din amintiri 🙂
L-am pin-uit la shabby chic 😉
Și pe mine mă bătea un gând să fac șerbet, dar nu cred că mai fac. E mult de muncă :). Nu am mai mâncat din copilărie.
oare sunt trandafiri din gradina mamei tale?imi starnesc amintiri placute…..si delicioase!
ce nebunie de culori vesele, arome care te imbata si deliciu culinar, am apa in gura 😛
cu drag, Oana
wow, ce fotografii frumoase 🙂
E divin.Arata super.Si mi-ai facut o pofta…
Uitasem ca se poate face si din trandafiri….foarte delicios
Cred ca are un gust divin <3
Imi plac la nebunie trandafirii astia roz. Abia astept sa-mi amenjez gradina la anul. Trandafirii pentru dulceata ii voi planta fix sub geamul de la bucatarie.
Mie imi place cum arata serbetul tau. Dar e clar ca doar exersand vei stapani cu adevarat tehnica de preparare. Spor la amestecat si sa te bucuri de parfumul si de culoarea acestor minunatii.
Dar ce fel de trandafiri sint ca denumire in latina ?
minunat .
Cei mai buoni trandafiri pentru dulceață sint trandafiri de Damasc.
Cu siguranta! 🙂
Amestecă, nu mestecă.
A ceva daca nu am pus sare de lamaie ? Si apropo ti.a iesit foarte frumos .
Lamaia sau sarea de lamaie are doua roluri importante, da colorit serbetului dar este si un fel de conservant natural, ajutand la pastrarea produsului final.
Merci de aprecieri Ioana!