In ultimile zile m-am tot “izbit” de subiectul iaurtului facut in casa . Multa lume crede ca a face iaurt in casa necesita mult timp si experienta. A face iaurt este simplu si sanatos plus ca ai  satisfactia muncii tale si certitudinea ca stii ce mananci.

Eu am peste doi  ani de cand fac iaurt . Initial am facut kefir , apoi deoarece am pierdut ciuperca am trecut la iaurt simplu, asa cum am mancat toata copilaria mea. In Bucovina i se spune lapte acru iar daca il facem din lapte nefiert se cheama chisleac.

In concluzie : daca vreti sa scapati de gelatina, laptele praf, conservantii, si colorantii din iaurt  vi-l preparati in casa. Pentru asta aveti nevoie de lapte de vaca proaspat. Nu stiu daca iese cu laptele din magazin, nu am facut niciodata dar laptele de la raft suporta si el niste tratamente asa ca nu garantez calitatea iaurtului.

Laptele se fierbe si se lasa la racorit. Cand este caldut se toarna intr-un vas de ceramica sau intr-un borcan de sticla uns in prealabil cu smantana. Cand zic smantana  nu ma refer la chestiile alea din comert pe care scrie smantana-12% grasime, ci la o smantana adevarata. Vasul se acopera cu un servet si se lasa la temperatura camerei 2 zile. In acest timp el se va prinde si va fi numai bun de consumat. Cand este gata il mutam la frigider si rezista eroic cel putin 10 zile. O sa observati ca va lasa un pic de zer. Daca va place iaurtul mai des scurgeti zerul daca nu , il amestecati si iese un iaurt moale ce se bea usor.

Acestui iaurt i se pot adauga fructe, miere, cereale, nuci…credeti-ma e foarte bun. Copiii mei nici nu vor sa mai auda de iaurtul cu fructe din comert. Cand pui tu fructele proaspete e o nebunie!!

Sper ca v-am  dat un impuls sa incercati.

CategoriesFără categorie
  1. Liliana says:

    Felicitari!Ma bucur nespus de mult cand vad ca multe gospodine aleg sa faca iaurt de casa.E un mod sanatos dea ne hrani pe noi si familia noastra.Eu fac aceasta reteta de iaurt de peste 15ani din lapte de tara gras si bun nu din apa colorata de cutie.Multi dintre cei alesi sa ne conduca discrediteaza pe nedrept laptele de tara ca sa se importe chimicale de afara si bineinteles ei sa castige multe milioane.Felecitari ptr.blog mai ales ca aveti multe retete din draga si neasemuita Bucovina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *