B

Branzoaice trandafir cu branza de vaci si stafide

Imi plac deserturile cu branza dulce de vaci sub orice forma. Azi va aduc niste branzoaice trandafir, adica niste placinte cu branza dichisite putin. Nu e mare diferenta de gust intre cunoscutele poale-n brau moldovenesti si aceste branzoaice trandafir. Deosebirea consta in modul de impachetare si aspect.

Reteta e simpla si urmeaza pasii firesti pentru placinte.

branzoaice trandafir

Preparare pas cu pas branzoaice trandafir

Ingrediente aluat:

  • 700g faina
  • 1 ou + 1 galbenus
  • 100g zahar
  • 25g drojdie
  • 400ml lapte
  • 3 linguri ulei
  • 1 strop sare

Ingrediente umplutura:

  • 400g branza de vaci
  • 100g zahar
  • 2 oua
  • coaja de lamaie
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 3 linguri stafide (optional)
  • + 1 ou pentru uns

Mod de preparare:

Faina cu sarea se pune intr-un bol.
Laptele se incalzeste si se amesteca cu zaharul pana ce acesta se topeste macar partial.

Drojdia se dizolva cu 1-2 linguri de lapte caldut.

In bolul cu faina se sparge oul, se pune galbenusul, se adauga drojdia dizolvata si laptele cald in doua trei reprize amestecand usor cu mana. Exista si optiunea de a face pregati aluatul la robot.

Se amesteca bine ingredientele si apoi se framanta adaugand cate putin uleiul. Uneori aluatul mai trebuie reglat, in sensul ca exista diferente de marimea oului, tipul de faina si atunci mai adaugam putina faina daca este nevoie. Aluatul se lasa la dospit cca. 45 de minute.

Branza de vaci se amesteca cu ouale, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si stafidele. Daca cumva branza de vaci este prea moale de pot adauga 1-2 linguri de gris.

Aluatul se intinde pe o planseta presarata cu faina si se decupeaza cu forme rotunde. Eu am folosit doua boluri, iar la final mi-au placut mai mult cum au iesit branzoaicele mici.

Fiecare  cerc de aluat decupat se taie cu cutitul in patru locuri astfel incat sa existe simetrie. Partea centrala ramane netaiata.

In centru se pune o lingura de umplutura din branza de vaci si apoi se ridica “petalele” trandafirului. Se ridica o petala infasurand umplutura cu lateralele. Se ridica apoi petala opusa primei petale, astfel incat ce a de a doua cuprinde cu lateralele prima petala. Urmeaza celelate doua dupa acelasi principiu. Daca doriti o branzoaica trandafir cu mai multe petale puteti urma modelul de pe Caietul cu retete.

Placintele se aseaza in tava de la aragaz tapetata cu hartie de copt. Aluatul meu a fost usor moale si cele mari s-au cam lasat. Teoretic placintele se lasa macar 15-20 de minute la dospit in tava inainte de a le coace.

Coacerea placintelor

Branzoaicele se ung cu ou batut folosind o pensula si se coc in cuptorul preincalzit la 180-190 grade Celsius, cca. 40-45 de minute sau atat cat este necesar pentru coacere si rumenire frumoasa.

Dupa coacere se scot pe un gratar si se pot presara cu zahar pudra sau se lasa simple.

branzoaice trandafir

Sunt absolute delicioase indiferent de forma pe care o alegeti sa le-o dati.

Spor la gatit!

CategoriesPlacinte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *