C

Cnegne, nudli- reteta de post

In Bucovinase cheama cnegne, prina Ardeal si Banat le gasim cu numele de nudli si chiar…putisoare. Bineinteles ca exista mici diferente intre ele de forma si uneori de continut. Gustul e insa acelasi si e delicios.
Cnegnele sunt mai scurte si mai grosute, in comparatie cu nudli sau putisoare ce au o forma mai subtire si lunguiata. Pentru cnegne eu stiu doar varianta de pesmet cu zahar, dar la nudli sau putisoare exista si reteta cu mac sau nuca.
In Bucovina din acest aluat (varianta cu ou) se fac si galustele cu prune numite cnegne cu prune.

Gata cu descrierea, sa trecem la reteta care e foarte simpla de altfel.

Preparare pas cu pas cnegne, nudli.

Ingrediente:

  • 450g cartof fierti
  • 200g faina
  • 1 strop sare
  • 25ml ulei
  • 200g pesmet
  • 100g zahar
  • 1 lingurita scortisoara

Mod de preparare:

Daca pentru cnegnele obisnuite sau galustele cu prune este preferabil sa fierbem cartofii in coaja, pntru cnegnele de post eu prefer fiertul in apa. Asta deoarece nu folosim ou si avem nevoie de ceva ce sa lege compozitia.

Cartofii fierti in apa sunt numai buni. Dupa fierbere in apa cu sare ei trebuie lasati sa se raceasca. Se paseaza  si se amesteca cu faina si se face un aluat mai molcut.

Eu parca nu reusesc niciodata sa fac o pasare fina, dar nici nu ma straduiesc prea mult. Bucatelele alea mici si vizibile de cartof dau farmec preparatului.

Cnegne, nudli- reteta de post

Aluatul format se infaineaza putin si pe un blat de lucru se fac rulouri de cca.4-5 cm latime. Aceste rulouri se taie cu cutitul in bucati de cca. 2cm grosime.
Intr-o oala (preferabil din cele care sunt mai mul late decat inalte) se pun vreo 3-4l de apa cu sare fiert .

In momentul in care apa incepe sa clocoteasca se da focul potrivit spre mic si se pun cnegnele la fiert. Se amesteca usor deoarece sunt fragile si se fierb cca.15 minute.

Cnegne, nudli- reteta de post

Cat timp ele fierb se pregateste pesmetul. Intr-o tigaie se pune pesmetul la rumenit, amestecand mereu pana devine auriu. La final se inchide focul si se adauga zaharul si scortisoara.

Cnegnele fierte se scot pe rand cu o paleta cu gauri si se tavalesc prin pesmetul rumenit. Operatiunea asta se face repejor pentru ca atat cnegnele cat si pesmetul trebuie sa fie calde.

Se servesc calde, dar merg si reci. Pot fi cina sau desert. Indiferent de situatie va garantez ca o sa va placa .

Spor la gatit!

0/5 (0 Reviews)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *