Magiun de prune fara zahar sau gem de prune?
Inainte faceam de amadoua, dar de cativa ani fac doar magiun. Magiunul fara zahar este insa preferatul meu cu gustul lui dulce acrisor si intens . Merita sa-l ai in camara chiar daca operatiunea de fierbere cere ceva rabdare, timp si putere de a amesteca. Unde mai pui ca-l poti folosi la copturi, prajituri si nu in ultimul rand la micul dejun.
Preparare pas cu pas magiun de prune fara zahar
Ingrediente:
- prune cate vrei
Mod de preparare:
Prunele spalate bine si scurse se desfac de samburi si taie in bucati. Unii dau prunele prin masina de carne sau le lasa netaiate daca sunt din cele mici si foarte bine coapte. Se pun la fiert intr-o oala de tuci, ceaun, oala de fonta sau oala cu fund dublu .
Cel mai bun magiun este cel fiert pe plita la foc mic, dar cum nu toti au plita, merge si la aragaz. Important este sa fie focul mic si sa amesteci mereu, la inceput mai rar, dar apoi din ce in ce mai des.
Daca nu aveti timp puteti sa opriti procesul de fierbere si apoi sa-l reluati. Eu asa fac, il fierb cam in 3-4 reprize in doua zile. Important este sa scoatem apa din el si sa aiba o consistenta densa. Eu il fac sa nu cada de pe lingura, asa rezista foarte bine.
Nu uitati sa pregatiti borcane bine spalate si uscate.
Pe timpuri magiunul era singurul dulce existent prin gospodarii si prepararea lui era un adevarat ritual. Se fierbea o zi si-o noapte (asta deoarece se facea o cantitate foarte mare) si toti membrii familiei stateau cu randul la amestecat. Cel putin asa era la bunica mea, iar cozonacii prin Bucovina la inceput erau cu magiun si mac. Ulterior lumea a inceput sa-i faca cu nuca.
Cand puneti magiunul in borcane aveti grija sa nu ramana goluri de aer. Apasati mereu cu lingura apoi stergeti marginile cu un servetel, puneti capacul si la camara cu el.
Pentru inspiratie va las si reteta de cornulete fragede cu magiun si cornuri de casa cu magiun si rahat
Spor la pregatit!