C

Cornulete fragede cu magiun

Probabil ca aproape toti am trait sarbatorile importante cu cornulete fragede cu magiun. Cred ca ele sunt un fel de emblema a prajiturilor romanesti.

Cu magiun sau cu rahat, cu nuca sau gem, cu untura sau cu bors, cu unt si smantana, cornuletele ies mereu fragede si delicioase.

Cornuletele sunt printre primele prajituri pe care  le-am facut in copilarie. Eu faceam cate o cutie, dar aveam vecine (in Bucovina) care faceau cate un lighean mare. Cam asa se fac prajiturile in Bucovina si mi-am amintit asta si datorita provocarii facute de Selgros Romania.

Pe langa faptul ca sunt delicioase, cornuletele rezista mult timp si uneori devin mai fragede abia dupa cateva zile. Unde mai pui ca nu contin zahar decat la pudrare.

 

Ingrediente:

  • 200g unt (85% grasime)
  • 200g smantana (peste 30% grasime)
  • 1 strop sare
  • 10g drojdie proaspata (cat o nuca mica)
  • 400g faina
  • 300g magiun de prune
  • zahar pudra pentru pudrat

Mod de preparare cornulete fragede cu magiun:

1.Untul taiat cubulete se mixeaza cu smantana si cu un strop de sare pana se incorporeaza. Se adauga faina si drojdia dizolvata cu putina apa calduta si se framanta un aluat ce va sta la rece cel putin 30 de minute. De cele mai multe ori il fac seara si il las la frigider pana a doua zi.

2.Cuptorul se aprinde la 180 grade Celsius si se pregateste tava cu hartie de copt.

3.Pe o planseta presarata cu faina aluatul se intinde cu un sucitor. Aluatul ar trebui sa aiba o grosime de cca.5mm. Daca este prea gros exista riscul sa iasa mari si sa nu se coaca prea bine.

4.Aluatul se taie in triunghiuri mai ascutite . Pe fiecare latura mica a triunghiului se pune cca.1/2 lingurita de magiun si se ruleaza spre varf.

5.Cornuletele se aseaza in tava in siruri si se dau la cuptor. Nu uitati ca acesta trebuie sa fie preincalzit.

6.Timpul de coacere este in jur de 30 de minute. Dupa ce se scot cornuletele fragede cu magiun  din cuptor se lasa putin la racorit apoi se pudreaza cu zahar pudra vanilat.

Dupa racirea completa, cornuletele cu magiun se pot pastra in cutii metalice inchise ermetic. Rezista pana la doua saptamani fara probleme.

Sper ca v-am starnit amintiri frumoase.

  1. blank
    Amintiri... says:

    Cornuletele imi amintesc de copilaria din Bucovina (si de ligheanele de prajituri din perioada Craciunului). Foarte frumoasa aceasta incursiune in trecut.
    In ce sat al Bucovinei aveti radacinile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *