Cele trei idei de aperitive vegane (de post) au aparut intr-o duminica dimineata cand simteam nevoia sa pregatesc ceva special, dar nu aveam chef de carne. Chiar sunt zile in care prefer sa mananc mai multe legume, mai lejer, dar sa fie delicios.
Ideile astea coincid si cu intrarea in Postul Craciunului, asa ca sper sa fie cu folos.
Cam cu ce aveam prin frigider am pregatit o masa tare draguta cu aperitive rapide de post. Important este sa lasi mintea sa zboare si sa te folosesti de toate ingredientele de prin frigider, camara sau congelator.
Am reusit sa pregatesc : rulouri din foitaj cu ciuperci si cartof dulce, pasta de masline, rosii cherry umplute cu guacamole. La toate astea am adaugat si o zacusca buna de vinete si ceva fructe. Totul a fost delicious, asa ca am sa descriu ce am facut la fiecare preparat in parte.
Ideea 1. Foitaj cu ciuperci si cartof dulce
Ingrediente:
- 1 foaie foitaj congelat
- 350g ciuperci champignon
- 1/2 cartof dulce copt
- 1 ceapa mica
- 1 legatura mica patrunjel
- 2 linguri ulei
- sare, piper
Mod de preparare:
Se porneste cuptorul la 200 de grade Celsius.
Intr-o tigaie cu se caleste usor ceapa dupa care se adauga ciupercile spalate si tocate marunt. Se calesc cateva minute la foc potrivit. La sfarsit se adauga patrunjelul tocat marunt, sarea si piperul.
Umplutura se intinde pe toata suprafata foii de foitaj, se aseaza cartoful dulce taiat in fasii, si se ruleaza strans. Cu un cutit subtire si bine ascutit se taie felii de circa 1,5 cm. Feliile de foitaj cu ciuperci se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptor pentru cca. 20 de minute sau pana cand sunt rumenite usor.
Ideea 2. Pasta de masline
Ingrediente:
- 250g masline kalamata fara samburi
- 1 lingurita de capere
- 1 lingura de ulei de masline
- 1 lingurita zeama de lamaie
Mod de preparare:
Toate ingredientele se paseaza cu un blender de mana. Nu se adauga sare deoarece maslinele sunt suficient de sarate.
Pasta de masline se serveste pe paine prajita. Pentru un aspect fain decupati paine in forme mici rotunde, atat cat sa fie pentru o imbucatura, stropiti-le cu putin ulei si dati-le la cuptor pana se rumenesc usor.
Aperitivele cu pasta de masline merg decorate cu ceva colorat care sa le dea putina stralucire. Eu le-am decorat cu ardei iute galben si ardei gras verde.
Ideea 3. Rosii cherry umplute cu guacamole
Ingrediente:
- 15 rosii cherry
- 1 avocado bine copt
- 1/2 ceapa mica rosie
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 lingura ulei de masline
- sare
- fulgi chilli
- bobe de rodie pentru decorat
Mod de preparare:
Rosiile cherry se spala si se sterg bine. Se taie capacelele si se scobesc inlaturand miezul.
Separat se paseaza avocado cu uleiul de masline, zeama de lamaie, ceapa rosie tocata marunt, sare si fulgi chilli dupa gust. Guacamolele se pune intr-un pos si se umplu toate rosiile. Acestea se decoreaza cu boabe de rodie si se aseaza intr-un vas cu pereti putin inalti pentru a nu aluneca.
Cam astea au fost cele trei idei de aperitive vegane (de post). Noi ne-am bucurat din plin.
Au fost minunate si pline de culoare .