R

Ratatouille-ghiveci frantuzesc la cuptor

Pentru a ne bucura din plin de sezonul legumelor si a mai pregati ceva nou am ajuns la celebrul ghiveci frantuzesc Ratatouille. Probabil ati vazut si filmul cu acelasi nume, ce ar merita chiar revazut in zilele de vacanta.

Inspiratia pentru reteta vine de aici, iar gustul final e plin de arome de vara. Exista mai multe variante de retete si modalitati de pregatire. De data asta am ales o varianta mai placuta ochiului deoarece ma fascineaza aranjamentul feliilor.

Ratatouille


Preparare pas cu pas Ratatouille

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 2 vinete
  • 1 dovlecel
  • 1 ardei kapia
  • 1 ardei gras
  • 3 rosii mari
  • 1 ceapa
  • 3 catei usturoi
  • 1 cutie rosii cuburi (cca.400g)
  • sare/piper
  • oregano/busuioc
  • parmezan sau fulgi de drojdie (optional)
  • 3 linguri ulei
  • 50ml apa

Mod de preparare:

Vinetele, rosiile si dovlecelul se spala sub jet de apa, se sterg si se taie rondele subtiri.

Ceapa, usturoiul, ardeiul kapia si ardeiul gras se spala, curata si se toaca marunt.

Intr-o tigaia cu putin ulei se se caleste usor ceapa si apoi se adauga ardeii tocati si usturoiul. Se amesteca si se calesc putin dupa care sa adauga apa si se lasa sa se inmoaie putin. Deasupra se toarna rosiile cuburi si se lasa cateva minute la foc potrivit pentru a obtine sosul. Sosul se condimenteazaa cu sare, plante aromatice si putin piper.

Sosul se transfera intr-o tava rotunda de ceramica sau yena. Eu am folosit o tava cu diametrul de cca. 26 cm.

Ratatouille

Rondelele de legume se aseaza in mod circular in tava alternand feliile de vanata, dovlecel si rosie. Deasupra presarati sare, piper si ierburi aromatice.

Tava se da in cuptorul preincalzit la 190-200 grade cca o ora. Pentru inceput eu am acoperit tava cu o folie de aluminiu pentru cca.30 de minute apoi am lasat-o descoperita pentru a se rumeni. La final chiar am schimbat programul de la coacere normala la grill pentru o rumenire frumoasa.

Ratatouille-ghiveci frantuzesc
Ratatouille-ghiveci

Ratatouille este o mancare ce se serveste calda, asa mi se pare ca are mai mult gust. La servire puteti adauga parmezan ras, iar cei ce au un stil de viata vegan pot adauga fulgi de drojdie inactiva.

Pentru inspiratie va las si reteta de cartofi crocanti feliati subtire la cuptor.

Pofta buna si spor la gatit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *