Galustele cu prune sunt la mare cautare perioada asta, mai ales ca pietele sunt pline de prune romanesti. Pe la noi (in Bucovina) li se spune cnegne iar prin Ardeal si Banat gomboti. Atunci hai sa fie galuste cu prune, sa inteleaga toata lumea.
Indiferent de denumire preparatul este la fel, difera doar maiestria celui ce le face.
Daca te apuci de treaba sa stii ca dureaza un pic si murdaresti cateva vase…dar crede-ma merita, macar o data pe an.
Mod de preparare pas cu pas galuste cu prune
Ingrediente :
- 400g cartofi fierti
- 250g faina de grau
- 2 oua
- 1 varf sare
- 1/2 kg de prune (de preferat de dimensiune medie)
- 250 g pesmet
- 2-3 linguri de ulei + 50g unt
- 1 lingura scortisoara
- 3-4 linguri de zahar tos
Mod de preparare:
Cartofii fierti se amesteca cu ouale, sarea si faina obtinand un aluat molicel. Asa trebuie sa fie, deci nu mai adaugati faina ca altfel galustele vor iesi prea tari.
Pregatim prunele. Daca prunele sunt mari (ca ale mele) folosim jumatati. Cele ideale pentru galuste sunt de forma rotunda si nu prea mari.
Din aluat facem un sul si taiem bucatele cam de 3 cm. Acestea le aplatizam pe planseta cu faina, punem pruna si ii dam forma rotunda. Mie mi-au iesit 17 bucati, suficient pentru 4 persoane.
Intr-o oala mare punem apa la fiert (cu un strop de sare). Daca nu aveti o oala cu un diametru ceva mai mare veti fierbe galustele in doua ture, asta pentru a nu se lipi una de alta. Cand incepe apa sa fiarba punem usor galustele si apoi le amestecam incet. Se fierb la foc mediu cam 20 de minute.
Cat timp gombotii bolborosesc ne ocupam si de amestecul prin care le vom tavali ca sa obtina o crusta dulce si aromata.
Adica, pesmetul se rumeneste intr-o tigaie pana capata o culoare usor maronie ( atentie sa nu-l ardeti). Rumenirea se face intr-un amestec de ulei si unt sau doar ulei. Dupa ce inchidem focul adaugam scortisoara si zaharul.
Galustele se scot din apa cu o paleta si asa fierbinti se dau prin pesmetul aromat pana ce acesta se prinde bine pe toate partile.
Galustele cu prune se servesc calde la desert. Pentru cei ce prefera deserturile mai dulci pota adauga zahar la servire sau chiar un sirop de fructe.
Au iesit super bune si aspectuoase.
Spor la prajiturit!