Astazi sarbatorim 1 an de cand am facut prima postare pe pagina de Facebook. Pagina Prajituricilor s-a nascut in 11 august ca o dorinta de a impartasi cu voi placerea prajituritului si a gatitului sanatos.
Nu va uimesc cu vreun tort mandru ci cu un desert sanatos si de sezon:malai dulce cu prune. Asta e un desert made Bucovina de care m-am bucurat in copilarie dar il savurez cu placere si azi. Ingredientele naturale si aroma dulce acrisoara a prunelor dau o savoare pe care nu as inlocui-o cu nimic.
Totul se face rapid si fara prea multa bataie de cap.
Ingrediente:
– 1 cana zahar
– 1 cana lapte
– 1/2 cana ulei
– 1cana si 1/2 de malai de porumb
– 1/2 cana gris
– 3 oua
– 1 zahar vanilat
– 1 praf copt
– 1 praf sare
– 700g prune fara samburi
Mod de preparare:
Va zic de la inceput sa nu va speriati de consistenta aluatului, o sa iasa un cir lung dar la copt malaiul si grisul vor absorbi tot laptele.
Amestecam ouale cu zaharul si zaharul vanilat si praful de sare. Se toarna uleiul cate putin, laptele, malaiul , grisul si praful de copt.
Intr-o tava (am folosit o tava mai mica decat tava de la aragaz) tapetata cu hartie de copt se toarna compozitia. Deasupra se aseaza prunele in jumatate dupa ce au fost spalate si zvantate.
Totul se da la cuptorul incalzit in prealabil la 180 grade. Se coace cam 30 min, pana se rumeneste usor deasupra iar compozitia a crescut frumos.
Se lasa in tava 15 min sa se racoreasca apoi se taie in bucati mai mari si se pudreaza cu zahar pudra.
Cam asa se rasfatau bunicii nostri!
Spor la prajiturit si va multumesc ca sunteti alaturi de mine.
Ce cremoasa trebuie sa fie! Sa stii ca am sa incerc si eu malaiul acesta cu prune. Extraordinar arata!
Ce minunatie de prajiturica !
și eu mâncam așa ceva acum vreo 70 ani ,acum am să încerc această rețetă numai că am să pui mai puțin zahăr
Mai putin zahar=mai sanatos :).
Sper sa va placa.
Tocmai am scos-o din cuptor, e atat de buna si de hranitoare incat imi vine sa mai fac o tava!
Mi-a ramas totusi putin umeda compozitia pe locul de sub fiecare pruna, si-au lasat prunele zeama. Nu stiu daca a mai patit cineva?
Oricum este exceptionala, as manca in fiecare zi!
Anca ma bucur ca-ti place.
Daca a ramas putin umed nu-i bai. Ori ai avut niste prune foarte zemoase ori mai mergea putin malai.
Malaiul se comporta diferit, cel simplu de la moara absoarbe mai putin lichid pe cand cel grisat din magazin absoarbe mai mult :).
Una peste alta bine ca a fost bun.
Dana ai dreptate, au fost prunele mai zemoase atunci, erau rotunde. Acum am folosit alt soi, cu prune de forma alungita, si nu si-au mai lasat zeama pe aluat. P.S: si tava asta s-a mancat la fel de repede ca prima, si toate persoanele care au gustat prajitura au apreciat-o.
Myltumim de sfaturi (si de reteta)!
Cu drag.
Te mai astept.
*Multumim
pt un desert fara gluten, cu ce putem inlocui grisul?
Nu puneti deloc gris ci doar malai. Iese la fel de bun :).
De asemenea puteti folosi un gris din orez fara gluten