U

Ulei si unt aromatizate cu leurda

Suntem in plin sezon de leurda si m-am grabit sa pregatesc ulei si unt aromatizate cu leurda. Ambele variante sunt niste modalitati de conservare a leurdei, dar si de punerea ei in valoare astfel incat sa poata fi folosita in bucatarie la alt nivel.

Ulei si unt aromatizate cu leurda

Prepararea pas cu pas ulei si unt aromatizate cu leurda


Ingrediente ulei aromatizat cu leurda:

  • 400g leurda (sau orice tip de ierburi aromatice: busuioc, patrunjel, leustean, menta etc.)
  • 0,5 l ulei presat la rece (masline, floarea soarelui)

Ingrediente unt aromatizat cu leurda:

  • 250g unt (peste 80% grasime)
  • 1 legatura leurda
  • 1/2 lingurita sare grunjoasa

Mod de preparare ulei aromatizat:

Leurda se spala sub jet de apa si apoi se blanseaza. Asta inseamna ca intr-o cratita in care clocoteste usor apa punem plantele (preferabil doar frunze) si le oparim pret de jumatate de minut. Leurda blansata se transfera apoi in apa cu gheata sau apa rece pentru a opri procesul termic si a mentine o culoare intensa.

Se strecoara intr-o sita si apoi se scurge bine de apa in mana.

Uleiul se incalzeste usor (daca aveti termometru de bucatarie 60-70 grade) si impreuna cu plantele se paseaza intr-un blender cateva minute. Cu cat blenderul este mai performant cu atat mai bine deoarece este necesara o pasare foarte fina.
Compozitia se strecoara printr-o sita fina apasand mereu cu spatula de silicon pentru a ajuta strecurarea. Apoi acest ulei se decanteaza (ceea ce eu nu am mai facut).

ulei aromatizat cu leurda

Uleiul aromatizat obtinut se pune in sticlute mici inchise ermetic si se pastreaza in locuri racoroase, preferabil departe de surse de lumina. El se poate folosi la salate, focaccia, supe crème etc.

Ceea ce ne ramane dupa ce strecuram nu se arunca. Putem folosi acea pasta la omlete, paste, sosuri sau o putem amesteca intr-un humus.
Aceasta reteta nu am inventat-o eu. Ea vine de la Ciprian Tataru prin bunavointa lui Adrian Neag, ambii iubitori de gastronomie si bucatari pasionati .

Unt aromatizat cu leurda

Mod de preparare unt aromatizat:
Untul se lasa la temperatura camerei pana devine usor moale si maleabil.

Leurda spalata se usuca bine in servete de hartie si se toaca marunt. Ea se amesteca impreuna cu untul si sarea grunjoasa. Compozitia se pune pe lungime pe o folie alimentara si se ruleaza rasucind capetele astfel incat sa obtinem un batonas. Se da la frigider pana ce se intareste.

Unt aromatizat cu leurda

Acest unt se poate manca pe paine prajita ca atare, se poate folosi la fripturi, cartofi la cuptor, sosuri sau la orice va trece prin cap.
Untul se poate taia felii si ambala individual in folie alimentara. Se pastreaza la congelator si se foloseste cand este nevoie.

Ulei si unt aromatizate cu leurda

Sper ca ideile mele sa va inspire si sa va bucurati de leurda cat mai mult timp. Pe blog veti gasi numeroase retete cu leurda (de la pesto, la focaccia cu leurda si nuci, salate, paste, paine etc)

Spor la gatit!

0/5 (0 Reviews)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *