C

Cartofi Hasselback cu pesto de leurda

Cartofi hasselback cu pesto de leurda1

Conform informatiilor Wikipedia, cartofii Hasselback au fost creati in 1953 de Leif Elisson, in restaurantul Hasselbacken din Stockholm. Reteta originala ar fi avut ca ingrediente secundare untul, pesmetul si fulgii de migdale.

Numiti adesea si cartofii acordeon acestia au un aspect placut, chiar festiv. Modul de taiere favorizeaza o coacere mai rapida in comparatie cu cartoful intreg.

Pentru ca e sezon de leurda m-am gandit ca ar merge de minune cu un pesto de leurda, mai ales ca aceasta are un gust primavaratec aducator de energie.

 

Cartofi hasselback cu pesto de leurda3

 

Ingrediente 4 persoane:

  • 12 cartofi mijlocii de forma lunguiata
  • 50 ml ulei
  • sare, piper negru

Pentru pesto de leurda:

  • 1 legatura mare de leurda
  • 50g nuci
  • 1/2 zeama de la o lamaie
  • 3 linguri ulei de masline
  • sare
  • 1-2 linguri de apa (doar daca este nevoie)

Mod de preparare:

Cartofii se curata de coaja si se spala bine sub jet de apa rece. Se sterg apoi cu un servet curat .

Pregatim o tava de iena sau una normal in care am pus hartie de copt.

Cu un cutit ascutit taiem cartofii felii subtiri de-a latul, fara insa a taia complet felia. Baza cartofului trebuie sa ramana intacta pentru a sustine feliile.

 

Cartofi hasselback cu pesto de leurda

 

Cartofii Hasselback se ung cu ulei, sare si piper si se dau la cuptor, la 200 grade Celsius, cam 30 de minute. Coacerea va fi diferentiata in functie de dimensiunea cartofilor.

In timpul asta preparam pesto de leurda.

Intr-un robot mixam leurda spalata, nucile, zeama de lamaie, uleiul de masline si sarea. Daca ni se pare ca este prea deasa adaugam 2-3 linguri de apa. Pentru un gust bun putem rade si putina coaja de lamaie.

Cartofii Hasselback sunt gata cand au partea superioara rumenita usor iar interiorul este moale. Ei se servesc calzi alaturi de pesto de leurda.

 

Cartofi hasselback cu pesto de leurda2

 

De asemenea ei pot fi si garnitura alaturi de peste sau carne.

Daca sunteti in cautare si de alte retete cu cartofi va recomand cartofii umpluti sau cartofii rondele la tava.

Pentru o privire mai larga a acestei retete puteti arunca cate un ochi si la Catalina sau Florentina pentru variante colorate sau cu unt.

 

Cartofi hasselback cu pesto de leurda4

 

Sa aveti spor si pofta!

    1. Dana says:

      Pai sa facem un film ca sa demonstram :).
      Daca feliile sunt taiate subtiri, ar cam trebui sa se faca.
      Depinde putin si de cuptor. Din punctul meu de vedere, cele cu gaz nu se comporta prea bine. La mine e vorba de cuptor electric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *