Uneori, constransi de timp vrem ceva simplu, rapid si delicios. Vrem ceva care se poate manca fara prea mult timp de asteptare si fara a murdari zeci de cratite, teluri si castroane.
Prajitura cu ananas caramelizat face parte din aceasta categorie. Are insa si proprietatea de a fi speciala prin gustul usor exotic dat de parfumul ananasului scaldat in muscovado.
Pentru o alta inspiratie va recomand si prajitura cu ananas si cocos.
Ingrediente:
- 4 oua
- 120g zahar
- 120g faina
- 1 compot de ananas rondele
- 2 linguri mari zahar brun muscovado
- 1 cutie 200g smantana pentru frisca naturala (peste 30 %grasime)
- cirese confiate
Mod de preparare:
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Rondelele de ananas se scot din compot se scurg de zeama.
Intr-o forma rotunda cu diametrul 26-28 cm se presara zaharul brun muscovado si peste acesta se aseaza ananasul. Muscovado este un zahar brun din trestie de zahar , cu o textura moale si gust de melasa. Eu am folosit cel de la Solaris pentru ca imi place mult gustul intens la caramelizare.
Tava se da la cuptor pentru 15 minute la 180 de grade Celsius. Ananasul trebuie sa se caramelizeze in acest timp.
Cat sta tava la cuptor se prepara pandispanul dupa reteta clasica.
Ouale se mixeaza cu zaharul si un strop de sare pana isi maresc volumul si se albesc. Apoi se adauga faina cernuta. Aceasta se incorporeaza usor amestecand cu o paleta prin miscari circulare de jos in sus.
Aluatul de pandispan se toarna peste ananasul caramelizat si da iar in cuptor pentru 15-20 de minute, cat sa se coaca blatul.
Prajitura cu ananas caramelizat se lasa la racorit apoi se rastoara pe un platou intins, cu caramelul deasupra.
Putem sa o servim simpla sau o putem decora cu frisca si fructe confiate. Frisca o obtinem din smantana pe care o mixam cu putin zahar sau fara . Am ales sa nu pun un strat uniform de frisca pentru a obtine un mozaic de culori si texturi.
Vara, aceasta prajitura cu ananas caramelizat ar merge si cu inghetata alaturi.
Spor la prajiturit !