Am innebunit pe toata lumea cu leurda. Desi in tineretile mele nu ma atragea deloc, acum sunt fan declarat si profit toata perioada asta de ea.

Din pacate leurda se gaseste doar primavara, cca o luna de zile. Creste in paduri si se gaseste doar pe la piata. Are gust de usturoi, ea fiind numita si usturoi salbatic sau usturoiul ursului.
Planta asta miraculoasa are doar beneficii pentru organism si este preferat sa o consumam in stare proaspata, dar merge si in alte variante.

Una dintre cele mai frecvente retete pe care le fac este pesto de leurda cu seminte. Este foarte usor de preparat si poate fi folosit in diferite combinatii: paste, bruscheti, cartofi, oua posate etc.

Asadar la o leurda de la padure am adus niste ulei Spornic Premium High Oleic. Uleiul  High  Oleic  provine  de  la  un  soi  special  de  samanta  de  floarea-soarelui,  care  poarta numele de “High Oleic”. Acesta are un continut ridicat de acid oleic – minim 75% (acid gras mononesaturat = Omega 9). Pe langa multe alte proprietati acest ulei are rezistenta superioara la oxidare si rancezire astfel incat pesto-ul nostru isi va pastra calitatile chiar si a doua zi.

Uleiul Spornic Premium a fost lansat  in  anul  2015  a  fost  fiind  primul  ulei  100%  High  Oleic  imbuteliat  din Romania de catre Prutul, companie suta la suta romaneasca. Fabrica de ulei Prutul din Galati este fabrica cu cea mai indelungata traditie in productia de ulei vegetal din Romania (din 1893), anul trecut fabrica a aniversat 125 de ani de existenta. Materia  prima  (floarea-soarelui)  pe  care  o  foloseste  la  productia  uleiurilor   vegetale provine de la fermierii romani din intreaga tara, pe care o achizitioneaza direct de la acestia.

Preparare pas cu pas pesto de leurda cu seminte

Ingrediente:

  • 250g leurda (3 legaturi maricele)
  • 1/2 lamaie
  • 30ml ulei Spornic Premium
  • 50g seminte de floarea soarelui+ nuci
  • sare
  • 2 linguri apa

Mod de preparare pesto de leurda cu seminte:
Leurda se spala sub jet de apa si se scurge bine. Se inlatura partea inferioara si se taie bucati.

Lamaia se stoarce peste frunzele de leurda. Se adauga semintele , sarea, uleiul si apa. Acestea se paseaza cu un blender de mana sau la robotul de bucatarie.

In functie de consistenta si gustul acestuia putem sa mai adaugam putina apa, sare, lamaie sau ulei.
Prepararea este foarte rapida. Daca nu-l consumam pe loc, vom pune pesto-ul intr-un borcan cu capac si-l vom tine la frigider 1-2 zile. Este delicios, cu gust pronuntat de usturoi. Merge de minune si pe langa cartofi, ciuperci sau legume la gratar.

Pofta buna la pesto de leurda cu seminte si nu uitati sa va bucurati de verdeturile de primavara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *