Hribii sunt probabil cei mai gustosi din categoria ciupercilor de padure, de asta am ales sa fac o varianta de pate de casa din hribi. Este o reteta de post pe care o puteti face in orice anotimp.
Gustul e intens si bun, iar timpul de preparare este mic.
Pentru reteta asta este preferabil sa nu folosim prea multe condimente deoarece trebuie sa lasam loc aromei hribului.
Preparare pas cu pas pate de casa din hribi
Ingrediente:
- 300g hribi proaspeti sau congelati
- 1 ceapa mare rosie
- 2-3 catei de usturoi
- 50g linguri linte rosie fiarta
- 2 crengute cimbru
- 2 linguri ulei
- sare/piper
Servire:
- paine lui Stefan (sau orice alta paine buna)
- patrunjel proaspat
- rondele de rosii
- fasii de morcov marinat
Mod de preparare:
Intr-o craticioara se pune cca. un litru de apa cu sare. Cand acesta incepe sa clocoteasca se pun hribii curatati si spalati. Daca folositi hribi congelati atunci ii puneti fara decongelare anterioara. Hribii se blanseaza, adica stau acolo pret de doua trei minute, atat cat ii oparim.
Intr-o tigaie mai inalta calim ceapa, adaugam usturoiul, cimbrul, sarea si hribii opariti si scursi. Peste toate aceste ingrediente punem 75 de ml din apa in care au fost opariti hribii, punem un capac deasupra si lasam la foc mic timp de 5 minute. Mai amestecam si verificam sa nu se arda. Teoretic trebuie sa se evapore tot lichidul.
Se opreste focul si se lasa la racorit. La aceasta compozitie se mai adauga lintea fiarta si piperul. Lintea are rol de liant si poate fi inlocuita si cu fasole. Totul se paseaza cu un blender de mana.(nu uitati sa scoateti crengutele de cimbru)
Eu nu am pasat foarte fin deoarece mi-am dorit putina textura. Gustati si mai adaugati daca este nevoie de sare si piper.
Pateul de hribi se mananca pe loc sau se pastreaza acoperit la frigider timp de doua- trei zile.
Pentru a te bucura pe deplin de gustul asta irezistibil al hribilor, recomand o paine buna alaturi. De data asta am ales Painea lui Stefan de la Panficom Iasi o specialitate de brutarie, plamadita cu maia naturala, coapta pe vatra. Este facută făra repezeala, fara E-uri în 26 de ore de 8 oameni harnici .
Asezonarea si decorarea tartinelor cu pate din hribi se face dupa preferintele fiecaruia. Eu m-am folosit de patrunjel cret, rosii cherry si morcov marinat.
Pentru inspiratie va las si alte reteta cu pateuri de casa.
Pofta buna!