Cozonacul de azi nu e unul traditional ci este un cozonac vegan cu nuci si prune uscate. Daca tot suntem in post am incercat aceasta varianta, nu ca ar fi prima oara, doar ca nu am pus pe blog.
Cert e ca prunele uscate le folosesc pentru prima data in cozonac si sunt foarte multumita de inspiratie. Dau un gust foarte bun si atunci cand dai de o bucata de pruna e asemeni unei surprize.
M-as bucura sa incercati si voi reteta asta deoarece e tare faina.

Preparare pas cu pas cozonac vegan cu nuci si prune uscate
Ingrediente aluat pentru un cozonac:
- 500g faina 000
- 25g drojdie
- 300ml lapte vegetal (migdale, orez, soia)
- 75g zahar
- 75g ulei
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingurita coaja de lamaie
- 1/2 lingurita turmeric pudra (pentru culoare)
Ingrediente umplutura:
- 30g cacao
- 3 linguri apa
- 75g zahar
- 1 lingurita extract de vanilie
- 150g nuci macinate
- 10 prune uscate
Mod de preparare:
Pentru prepararea unui cozonac vegan se respecta acelesi reguli ca si la cozonacul traditional. In primul rand ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Faina se cerne intr-un castron mare in care se pune sarea, turmericul (curcuma) si coaja de lamaie rasa.
Drojdia se dizolva cu 1-2 linguri de lapte si o lingurita de faina si se lasa cca.10-15 minute, pana ce incepe sa faca bulbuci.
Laptele se amesteca cu zaharul si se pune putin la incalzit. Se amesteca usor pana ce acesta se topeste.
Peste faina se toarna drojdia si apoi laptele caldut in care s-a dizolvat zaharul. Se framanta usor cca. 5 minute. Apoi se toarna uleiul in 5-7 reprize si se framanta cca 10-15 minute (fiecare cat poate). Castronul se acopera cu un prosop curat si se lasa la dospit, la loc caldut timp de o ora.
Modelare si coacere
Pentru umplutura amestecam zaharul cu cacaoa, apa rece si vanilie. Compozitia trebuie sa aiba o consistenta cremoasa. Daca este prea tare mai adaugati un strop de apa.


Aluatul crescut se imparte in doua parti egale. Fiecare bucata de aluat se intinde sub forma de dreptunghi cu sucitorul, pe un blat de lucru. Pe fiecare foaie de aluat se intinde crema de cacao cu zahar, se presara nucile macinate si apoi se adauga bucati de prune uscate (eu am folosi prune uscate umplute cu nuci). Fiecare foaie se ruleaza avand grija sa bagam in interior extremitatile. Cele doua rulouri de impletesc intre ele si se formeaza cozonacul.

Cozonacul se lasa la crescut in tava cel putin 30 de minute.
Se aprinde cuptorul la 200 grade Celsius (eu folosesc un cuptor electric) si se pregateste o tava de cozonac (se tapeteaza cu hartie de copt sau se unge bine cu ulei si se presara faina).
Dupa ce cozonacul a crescut in tava deoarece nu-l putem unge cu ou, il vom unge cu o solutie din doua linguri apa, 1 lingurita ulei, un varf de turmeric pudra).

Tava se introduce in cuptor si se reduce temperatura la 180 grade Celsius. Dupa 20 de minute, se reduce la 170 grade si se aseaza o hartie de copt peste cozonac pentru a preveni arderea. Se mai lasa la copt inca cca. 25 de minute.
Inainte de a scoate cozonacul din cuptor incercati daca e copt cu o frigaruie din lemn.

Cozonacul se scoate din tava si se lasa la racorit. Il puteti pune pe o parte, iar apoi se intoarce pe cealalta parte. Asta se face de mai multe ori. De curand am aflat aceasta tehnica de racire. Eu il lasam in pozitie normala.
Teoretic orice cozonac se taie mai bine abia a doua zi. Eu nu prea am avut rabdare deoarece mirosea prea fain in casa.
Asta e cozonacul meu de post, super gustos si cu foarte putine diferente fata de cozonacul traditional. Pentru alte retete de cozonac (traditional, cozonac fara zahar,cozonac fara framantare, cozonac cu nutella etc) dati clic aici.
Spor la prajiturit!