Pentru Sarbatorile ce se apropie am testat reteta de cozonac cu nutella si nuci. Recunosc ca nu am folosit niciodata nutella in retetele deserturilor mele. Mi-am zis sa incerc acum, la pachet cu o noua forma.

Stiu ca drumul cunoscut e cel mai bun drum, dar merita sa ne mai si abatem de la el pentru noi provocari.

Pentru aluatul propriu-zis am folosit cantitati si tehnici clasice, doar umplutura si forma sunt putin altfel. Daca  forma de floare vi se pare mai interesanta va las reteta fetelor de la Savori Urbane.

Cozonac cu nutella si nuci – instructiuni de preparare

Ingrediente:

  • 500g faina
  • 3 galbenusuri
  • 300ml lapte
  • 100g zahar
  • 75g unt
  • 30g drojdie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1/2 lingurita sare
  • 100g nuci macinate
  • 3/4 dintr-un borcan de nutella de 400g
  • 1 ou pentru uns
  • 1 lingura de fulgi de migdale pentru decor

Mod de preparare cozonac cu nutella si nuci:

De obicei ingredientele pentru cozonac trebuie sa fie la temperatura camerei.

Faina se cerne de doua ori intr-un lighean.

Untul se topeste si se lasa la racorit.

Drojdia se dizolva cu doua-trei linguri de lapte si o lingura de faina. Se lasa la dospit pana incepe sa creasca usor.

Laptele cald se amesteca cu zaharul pana ce acesta se topeste.

Peste faina cernuta se toarna drojdia dizolvata, sarea, galbenusurile, coaja de lamaie si apoi laptele in care s-a dizolvat zaharul. Se framanta usor aluatul cat sa se incorporeze galbenusurile. Apoi se toarna untul topit cate putin si se framanta cca. 10 minute.

Aluatul de cozonac cu nutella si nuci se presara cu faina, se acopera cu un servet curat si se lasa la crescut intr-un loc caldut, cel putin 40 de minute. Dupa acest timp se mai framanta inca o data timp de 5-10 minute. Se lasa iar la crescut macar 30-40 de minute.

Se porneste cuptorul la 200 de grade Celsius si se tapeteaza o tava dreptunghiulara cu hartie de copt.

Pe planseta de lucru se presara faina si se imparte aluatul in doua parti egale. Se intind doua foi dreptunghiulare. Acestea se ung cu nutella si se presara cu nuca macinata.

Fiecare foaie se ruleaza si se taie pe lungime la partea superioara cu un cutit bine ascutit . Cele doua rulouri taiate se impletesc rapid si cozonacul se pune in tava.

Cozonacul se unge cu ou batut si se decoreaza cu fulgi de migdale.

Tava se da la cuptor pentru cca 15 minute la 200 grade Celsius. Apoi se scade temperatura la 175 -180 grade Celsius si se mai lasa la copt cca. 30-35 de minute. Atunci cand scadem temperatura acoperim si cozonacul cu o hartie de copt pentru a nu se arde. (pur si simplu punem o hartie de copt deasupra, doar pentru protectie).

Dupa cum se poate observa acest cozonac cu nutella si nuci este ceva mai rasfirat decat un cozonac obisnuit. Arata foarte bine, dar se taie putin mai greu deoarece partea superioara este usor crocanta.

Cozonacul a disparut ca prin minune pentru ca a trecut cam mult de la Craciun, atunci cand am mancat ultima data. Pentru gustul meu e putin cam dulce, dar baietii au fost incantati.

Daca vi s-a parut cam complicat sa stiti ca am si o reteta super simpla de cozonac fara framantare si dospire la rece.

Spor la prajiturit!

CategoriesCopturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *