Zilele astea m-am jucat putin prin bucatarie si am facut un cozonac impletit cu nuca si mac. Pe blog am mai multe retete de cozonac, de la cel clasic, la cel fara framantare, la cel cu nutella sau fara zahar.
Acest cozonac a suportat niste mici modificari la rutina mea de cozonaceala, adica am redus putin cantitatea de drojdie, am crescut timpul de dospire, in special cel cat sta cozonacul in tava si am redus putin si temperatura de coacere.
L-am facut cu mac si nuca pentru aducere aminte. In Bucovina se folosea mult macul, dar acest ingredient se cam pierde in zilele noastre.
Aceasta varianta e un tandem potrivit pentru toate gusturile.

A iesit bun si sper sa-l faceti si voi.
Preparare pas cu pas cozonac impletit cu nuca si mac
Ingrediente aluat pentru un cozonac:
- 500g faina de tip 000
- 100g zahar
- 3 galbenusuri
- 75ml (unt topit + ulei)
- 250 ml lapte
- 15g drodie
- coaja rasa de la o lamaie
- 1/4 lingurita sare
- 1 ou pentru uns
Ingrediente umplutura mac:
- 150g mac
- 150ml lapte
- 50g zahar
Ingrediente umplutura nuci:
- 150g nuci
- 2 albusuri
- 50g zahar
- 1 lingura cu varf cacao
- 1 pliculet zahar vanilat
Mod de preparare:
Prima regula pentru reusita unui cozonac este ca ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. De preferat este sa pregatim toate de cu seara.
Aici avem ingredientele pentru un cozonac, daca doriti sa pregatiti doi atunci dublati cantitatile.
Faina se cerne si se adauga sarea.
Laptele impreuna cu zaharul se pun intr-o craticioara la foc mic si se amesteca. Aceasta compozitie nu trebuie sa fie fierbinte ci doar calda. Important este sa se topeasca zaharul.
Untul se topeste, se racoreste si se amesteca cu uleiul.
In ligheanul cu faina facem o adancitura si punem drojdia dizolvata cu putin lapte caldut. Tragem putina faina deasupra si asteptam vreo 10-15 minute pana cand vom observa niste bulbuci. Etapa asta nu e obligatorie, mai mult e de verificare a drojdiei. De multe ori eu sar peste ea.
Peste faina punem galbenusurile, coaja rasa de lamaie (preferabil lamaie bio sau o lamaie bine spalata) si laptele cu zaharul topit. Framantam aceasta compozitie vreo 5 minute.
Apoi incepem sa turnam grasimea (untul + uleiul) cate putin si tot framantam. Dupa ce am terminat de incorporat grasimea mai framantam. In total eu framant cam 20-25 de minute pentru ca nu rezist mai mult, dar preferabil ar fi mai mult, pana la o ora daca se poate.
Aluatul se acopera cu o folie alimentara sau un prosop si se lasa la crescut cel putin 1,5 ore.

In timpul asta pregatim umpluturile.
Umpluturi:
Umplutura de mac pentru cozonac:
Macul se macina cu ajutorul unei rasnite de cafea. Laptele si zaharul se pun intr-o craticioara la foc mic. Cand incepe sa fiarba se adauga macul macinat si se amesteca cu o lingura de lemn pana ce capata consistenta unei mamaligi mai moi. Asta inseamna ca va fierbe 2-3 minute. Dupa racire ea va deveni putin mai tare.
Umplutura de nuca pentru cozonac:
Albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul. Se adauga nuca macinata, zaharul vanilat si cacaoa.
Eu nu prea pun esente in cozonac pentru ca imi place sa simt gustul de nuca si mac, dar daca va place puteti adauga putina esenta de rom sau vanilie.
Modelare si coacere
Aluatul crescut se imparte in doua parti egale.
Se vor face doua foi dreptunghiulare si fiecare va fi unsa cu cate o umplutura. Fiecare foaie se ruleaza si vom obtine doua rulouri. Acestea se impletesc intre ele si se aseaza intr-o tava dreptunghiulara de cozonac, tapetata cu hartie de copt sau unsa cu grasime.


Cozonacul gata pregatit se lasa la crescut in tava cca. 45-60 de minute si chiar mai mult. Locul de dospire este preferabil sa fie caldut si fara curenti de aer.
Se aprinde cuptorul la 190 de grade Celsius.
Cozonacul se unge cu ou batut si se pune in cuptorul preincalzit, preferabil cuptor electric. Se inchide cuptorul si se reduce la 170-160 grade Celsius.
In primele 20-25 de minute nu se deschide cuptorul. Se va coace cca.50-60 de minute. Pentru a nu se arde puteti pune o hartie de copt deasupra cozonacului, dar asta in ultima parte de coacere.

Pentru a testa coacerea cozonacului folosim un betisor din lemn pentru frigarui. Betisorul trebuie sa iasa curat, fara aluat pe el.
Cozonacul se scoate cu grija (eu pe al meu l-am scapat putin ) din cuptor, apoi din tava si se aseaza pe un gratar pentru racire. Recunosc ca destul de recent am aflat ca se racesc mai bine si isi pastreaza forma daca ii asezam pe o parte, iar apoi ii intoarcem pe cealalta parte.

Ca sa-l taiem frumos este de preferat ca acest cozonac impletit sa fie rece.
Cam asta e aventura cozonacului meu de azi, iar dupa ce am terminat treaba am si spalat un morman de vase cu proaspatul detergent de vase intrat in bucataria mea direct de la Misavan.

Spor la prajiturit!