Iubim cozonacul, aceasta piatra de incercare a gospodinelor. Daca inainte vreme era mult de munca acum ne ajuta si tehnologia.
Iata asadar incercarea mea de a face cozonac fara a framanta eu aluatul. De mare ajutor mi-a fost Kitchen Assistent de la Electrolux, de data asta el a facut treaba mai grea.
Ingrediente aluat:
– 500g faina
– 100g zahar
– 3 galbenusuri
– 250 ml lapte
– 50 ml ulei
– 20g drojdie
– 1 varf sare
– coaja de lamaie
Ingrediente umplutura:
– cirese confiate
– lime confiat
– merisoare uscate
– rahat
– 1 galbenus pentru uns
– migdale si mac pentru décor
Mod de preparare:
De regula ingredientele pentru cozonac trebuie sa fie la temperatura camerei iar faina trebuie cernuta de cel putin 2 ori.
Iata ca de data asta mixerul va face toata munca grea. Daca aveti asa ceva nu va sfiiti sa-l folositi. In bolul de inox al mixerului am pus faina, galbenusurile, drojdia dizolvata in putin lapte cald, sarea si laptele caldut in care s-a dizolvat zaharul.
Pentru framantarea aluatului am folosit inelul pentru aluaturi mai tari. Fixam capacul de protectie si lasam robotul sa-si faca treaba. Se alege o treapta de viteza mica si se lasa asa cca. 4-5 minute. Turnam cate putin uleiul si mai framantam , pardon, Kitchen Assistent framanta inca vreo 4-5 minute.
De aici procedam la fel ca la orice alt cozonac. Lasam aluatul la crescut intr-un loc caldut pentru cel putin o ora.
Cand aluatul s-a infoiat bine, pe un blat de lucru uns cu putin ulei intindem o foaie peste care imprastiem cirese si lime confiat (se gasesc la Lidl), rahatul taiat fasii si merisoarele uscate.
Foaia se ruleaza si se pune intr-o forma rotunda bine unsa cu ulei. Cozonacul se lasa la crescut in tava cca. 30 de minute. Inainte de al introduce la cuptor il vom unge cu galbenus de ou si-l vom decora cu seminte de mac si susan.
Acesta va coace la 180 de gradeCelsius pentru cca. 45 de minute. Nu uitam sa preincalzim cuptorul .
Dupa ce cozonacul coronita s-a copt il scoatem cu grija din forma , il acoperim cu un prosop de bumbac si-l lasam sa se racoreasca. Poate nu a iesit ca un cozonac framantat la mana, dar a iesit chiar bine.
Dupa cum se vede noi l-am servit cu o cacao calda si tare bun a fost.
Daca va place cozonacul cu nuca am o reteta tare buna aici.
Niste retete faine , cu cozonaci super mai gasiti la Flory si Simona .
Ce frumos a iesit! Cred ca acesta este singurul care imi lipseste din bucatarie… poate primesc unul de la Mos Craciun. 🙂
Sunt convinsa ca Mos Craciun o sa tina cont de dorinta ta. Mie imi lipsesc inca multe :)…asa ca-l astept si eu.
Ce chipes este … chiar imi place ; eu o voi pune pe CIRESICA(masina de paine):) sa faca aluatul , asa c-am retinut reteta ta in caietul meu .
PS Dana , sa stii ca pe fata nasei mamei mele o cheama … DANA BURLACU :d
Ma bucur ca-ti place! Astept impresii.