cozonac cu nuca si rahat

Cozonacul este piatra de incercare a gospodinelor….asa zice o vorba din popor! Eu zic ca un cuptor bun te ajuta sa faci un cozonac  pe masura. Bine, mai exista regulile de baza, adica: toate ingredientele stau la temperatura camerei  de cu seara, framantatul nu-i joaca, deci se face cu simt de raspundere iar daca facem cozonaci (mai ales iarna) nu deschidem geamuri, usi..ce pot genera curenti.

Da, nu-i chiar simplu dar nici greu. O data invatati pasii totul va fi mai simplu!

Ingrediente  aluat(pt. 2 cozonaci):

–         1kg de faina

–         8 galbenusuri

–         400ml lapte (daca aveti puteti folosi si lapte batut)

–         300g zahar + 1 zahar vanilat

–         100ml ulei

–         1-2 linguri grasime (untura de porc, unt gras)

–         1/2 lingurita sare

–         2 cuburi drojdie (adica aprox. 50g )

Ingrediente umplutura:

–         600g nuca macinata

–         4 albusuri

–         50g cacao

–         300g zahar

–         vanilie

–         rahat

+ 1 ou pt. uns

Mod de preparare:

  1.Dupa cum am zis ingredientele vor sta de cu seara la temperature camerei iar faina trebuie cernuta de 3 ori. Facem maiaua, adica oparim o lingura de faina cu 2-3 linguri de lapte fierbinte, adaugam drojdia, 2 linguri de zahar si 1-2 linguri de lapte caldut ( nu fierbinte). Acestea toate se amesteca si se lasa la loc caldut sa creasca. Cand incepe a se umfla…e gata!

maia

Se toarna maiaua in mijlocul fainii si usor o incorporam, se adauga apoi galbenusurile, laptele caldut in care s-a dizolvat in prealabil zaharul si framantam bine. Grasimea si uleiul se toarna cate putin iar framantatul continua pana la incorporarea totala. De regula eu framant cam 30 de minte.

2.Aluatul se presara cu faina, se acopera cu un prosop curat si se lasa la crescut la cald cam 60 de minute.

3.Dupa aceasta perioada de crescut urmeaza a doua framantare care dureaza vreo 10-15 minute. Aluatul se mai lasa 30 de minute la crescut.

aluat cozonac

4. Umplutura o pregatim astfel: albusurile batute spuma cu zaharul se amesteca cu nucile , cacaoa si vanilia.

5. Tavile se tapeteaza cu hartie de copt (atentie sa nu fie tavile reci)!!!

tavi

6. Aluatul  se imparte in doua si se intinde usor cu sucitorul. Se intinde umplutura  , se adauga rahatul (asta daca doriti) si se ruleaza.

cozonac

7. Cozonacul facut se pune in tavi si se mai lasa cel putin 15 minute in  tava la crescut. El se unge cu ou batut si se poate adauga dupa preferinta mac sau zahar tos.

cozonaci

8. Cuptorul il incalzim in prealabil la 170 de grade Celsius. Introducem tavile si lasam la temperature asta vreo 10-15 minute apoi o marim la 180 de grade. Coacem cozonacii cam 45- 50 de minute si pentru siguranta ii incercam cu o scobitoare .

cozonaci.2jpg

9. O data copti ne purtam cu mare grija cu ei, ii scoatem din cuptor si ii lasam cam 5 minute descoperiti dupa care ii acoperim cu un servet din bumbac si ii lasam sa se raceasca.

cozonac cu nuca si rahat2

Cam multe operatiuni asa-i?  ….dar merita!

cozonac cu nuca si rahat3

Deci spor si nu uitati ingredientul principal, placerea de a face ceva cu pasiune!

 

 

 

 

blank
Dana Burlacu

Eu sunt Dana Burlacu, posesoarea Prajiturici si altele, ambassador Romania la Food Revolution Community, iubitoare de prajiturici si de mancare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *