Cozonacul in doua culori cu umplutura de nuca vine in intampinarea Sarbatorilor de Paste.
Probabil , in cele mai multe case romanesti acest desert este nelipsit de sarbatori. Cum ar putea lipsi acest element care ne tine legati de traditii, de bunici si de casa.
Casa care miroase a cozonac copt este dintr-o data mai vesela si mai primitoare, iar oamenii mai fericiti.
Ingrediente aluat 1 (galben):

  • 350g faina 000
  • 3 galbenusuri
  • 25g drojdie proaspata
  • 300ml lapte caldut
  • 50g zahar
  • 2 linguri ulei
  • putina sare

Ingrediente aluat 2 (maro):

  • 200g faina 000
  • 20g cacao Dr. Oetker
  • 1 galbenus
  • 15g drojdie proaspata
  • 200ml lapte caldut
  • 25g zahar
  • 1 lingura ulei
  • putina sare

Ingrediente umplutura:

  • 200g nuci macinate
  • 2 albusuri
  • 75g zahar
  • 2 linguri cacao Dr. Oetker
  • 50g stafide aurii
  • 1 pliculet zahar vanilat Dr. Oetker
  • + 1 ou pentru uns

Mod de preparare cozonac in doua culori:

Pregatim doua boluri in care cernem faina. De obicei ingredientele pentru un cozonac reusit trebuie sa fie la temperatura camerei.

Laptele se pune la incalzit impreuna cu zaharul. Se amesteca si nu se lasa sa se infierbinte.

In doua cesti dizolvam drojdia cu putin lapte caldut.

Lucram pe rand cele doua aluaturi.

Pentru aluatul galben amestecam faina cu galbenusurile,sarea si drojdia dizolvata si laptele caldut. Aluatul trebuie sa fie moale. Daca   este nevoie puteti adauga  putin lapte. Uneori tipul fainii sau dimensiunea oualor pot influenta consistenta aluatului.

La sfarsit adaugam cate putin aluatul si framantam vreo 10-15 minute cu simt de raspundere. Acoperim bolul cu un servet curat si lasam aluatul la dospit pentru o ora.

 

 

Pentru aluatul maro procedam ca la primul aluat, doar ca cernem si cacaoa la inceput. Apoi urmeaza aceeasi ordine a ingredientelor si acelasi timp de framantare. Si acest aluat de cozonac va sta la dospit o ora.

 

 

Umplutura cozonacul in doua culori este una clasica. Albusurile se mixeaza cu zaharul . Acesta se pune cate putin pana albusurile devin o spuma . Adaugati apoi nucile si cacao.

Pentru un gust bun recomand punerea stafidelor la inmuiat in coniac sau rom.

Cand toate acestea sunt gata ne apucam de modelat cozonacul, nu inainte de a pregati o tava de cozonac pe care o tapetam cu hartie de copt.

Pe un blat de lucru  intindem  aluatul galben  cu sucitorul. Foaia trebuie sa fie dreptunghiulara.

Separat aluatul maro il impartim in 4 parti egale. Acestea se intind in 4 fasii lungi. Pe fiecare fasie se pune umplutura de nuca, stafide si se ruleaza. Obtinem astfel 4 rulouri umplute cu nuca.

 

 

Acestea vor fi rulate in interiorul foii galbene. Pe foaia galbena punem doua rulouri maro, la distanta unul de altul. Rulam foaia galbena peste primul rulou si apoi , adaugam un altul pana terminam rularea.

 


Strangem usor marginile laterale si punem cozonacul in tava. Cozonac in doua culori se da cu ou apoi se mai lasa in tava la crescut vreo 20-30 de minute.

Nu uitati ca atunci cand puneti cozonacul in cuptor, acesta trebuie sa fie preincalzit la 180 grade Celsius. Cozonacul in doua culori  se va coace cam in 45-50 de minute. Daca vi se pare ca este prea rumenit puteti pune deasupra cozonacului o hartie de copt , astfel se continua coacerea fara sa afecteze partea exterioara care se rumeneste foarte rapid.

 

 

Cand este copt, cozonac in doua culori se scoate pe un gratar si se lasa la rocorit. Se va taia doar dupa racirea completa….asta daca rezistati.

Miros de sarbatoare, cozonac pufos, gust romanesc.

Sa aveti Sarbatori cu bine!

 


[penci_recipe]

CategoriesCopturi
blank
Dana Burlacu

Eu sunt Dana Burlacu, posesoarea Prajiturici si altele, ambassador Romania la Food Revolution Community, iubitoare de prajiturici si de mancare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *