Se apropie Pastele cu pasi repezi. Unii dintre noi sunt poate mai ocupati sau poate nu sunt familiarizati cu tehnica pregatirii cozonacilor. Pentru acestia am pregatit un cozonac fara framantare si dospire la rece, un cozonac usor de facut.
De multe ori pregatesc aluat de pizza, gogosi sau placinte de cu seara si las la dospit in frigider. Aceasta modalitate imi usureaza cumva munca si dimineata am deja materialul de lucru.
Am incercat sa vad ce se intampla cu un cozonac si cat de bun este fara framantare. Am adaptat o reteta mai veche de cozonac cu nuca si rahat si rezultatul m-a facut sa impartasesc si cu voi aceasta tehnica.
Impreuna cu Dr. Oetker vom continua seria concursurilor destinate iubitorilor de dulciuri facute in casa, din cadrul campaniei “Bucuria de a imparti ceva bun”.
Concursul acesta are ca tema „cozonacul” si se desfasoara in perioada 31 martie- 10 aprilie 2018, iar pentru a participa alaturi de blogul Prajiturici trebuie sa procedati asa:
- pregatiti un cozonac folosind ingrediente de prajituri Dr. Oetker (drojdie, esente naturale, cacao, zahar vanilat, zahar pudra etc), iar apoi ii faceti o poza impreuna cu ingredientele folosite
- postati poza in comentariul de concurs de pe pagina de facebook a blogului
- dati share concursului folosind hashtag-urile: #impartecevabun si #cozonacprajituricisialtele
Premiul concursului este un set folositor oricarui pasionat de prajiturit ( carte de retete,tava de copt, forma de copt, 6x forme de tort, un cantar de bucatarie electronic, o cutie retro de tinut arome si pliculete). Acordarea premiului se va face prin tragere la sorti cu ajutorul Random.Org
Ingrediente pt un cozonac fara framantare si dospire la rece (aluat):
- 500g faina alba 000
- 3 galbenusuri
- 100g zahar
- 100g unt topit
- 225 ml lapte
- sare
- coaja de lamaie
- 1 pliculet drojdie uscata Dr. Oetker
Ingrediente umplutura:
- 250-300g nuca macinata
- 2 albusuri
- 150g zahar
- 2 linguri cacao neagra Dr. Oetker
- cateva jumatati de nuca pt decor
- 1 ou pt . uns
Mod de preparare:
Pentru un un cozonac fara framantare si dospire la rece nu este nevoie de prea multe pregatiri. Vor fi mai multi timpi dar cu efort minim.
Faina cernuta se amesteca cu drojdia uscata Dr. Oetker (fara a fi dizolvata). Zaharul impreuna cu laptele cald se amesteca pana ce acesta se topeste.
Peste faina se adauga galbenusurile de oua si laptele caldut in care s-a topt zaharul. Se amesteca usor apoi se adauga coaja de lamaie si untul topit. Toate se amesteca cateva minute cat sa se incorporeze bine toate ingredientele.
Aluatul format se acopera cu o folie alimentara din plastic si se da la rece pentru cateva ore sau mai bine peste noapte (asa cum am facut eu).
Dimineata aluatul dospit in frigider se intinde pe un blat de lucru.
Albusurile se bat spuma impreuna cu zahaul. Se toarna apoi nuca macinata si cacaoa neagra si se amesteca usor.
Umplutura se intinde peste foaia de aluat cu ajutorul unei spatule. Foaia de aluat se ruleaza usor. Dupa rulare marginile cozonacului se pliaza in interior. Cozonacul se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie si se lasa la temperatura camerei cel putin o ora, sa creasca. Nu uitam sa-l ungem cu ou batut si sa-l decoram cu jumatati de nuca si zahar tos.(asta este optional)
Cuptorul trebuie incalzit in prealabil la 170 grade Celsius. Cozonacul fara framantare si dospire la rece va sta la cuptor cca. o ora. Aici ma refer la cuptor electric.
Dupa coacere acesta se scoate din cuptor si apoi din tava. Se acopera cu un servet din bumbac si se lasa la racit.
O minune de cozonac fara coacere si dospire la rece. Ce-i drept, nu se se desface in fasii asa ca un cozonac framantat mult si cu ardoare, dar textura este una buna si este delicios. Coaja este mai crocanta decat la un cozonac obisnuit si blatul este foarte putin crescut, dar asta nu inseamna ca afecteaza cumva gustul.
Eu ma declar pe deplin multumita si cu siguranta voi mai face acest tip de cozonac.
Spor la prajiturit!
Doamne, arata minunat! <3
Ce mărime are tava? Multumesc 🙂
Tava este una clasica de chec, nu stiu exact ce dimensiune are si nici nu sunt acasa ca sa o pot masura :).
Abia aștept sa încerc aceasta rețetă,arată bestial și e și ușor de făcut, seamănă un pic cu babka, mulțumesc pentru rețetă. Paște fericit!♡
Ma bucur sa aud!
Sarbatori cu bine!
Foarte faina reteta, fara framantare am facut si eu , in calitate de night staff, altfel nu am cum sa fac. E o reteta minunata, ce as fi putut face mai mult ( asa voi face pt Inaltare ,probabil ) cand scot aluatul de la rece la temperatura bucatariei nu il mai las doar asa , pe masa, o sa scot cat de cat aerul din el si il pun pe o oala cu apa fierbinte si il acopar si asa il las pana isi dubleaza-tripleaza iar volumul. A crescut la rece foarte bine, in total cred ca a stat 14-16 ore, e un aluat foarte bun, dar ma gandesc daca se poate scoate mai mult din el !???? Ma gandesc sa inlocuiesc untul cu smantana peste 30% grasime. Ce credeti ?!????
Multumesc de impresii si idei. Partea cu oala sunt interesant.
Cu siguranta merge si cu smantana grasa.