Zilele trecute m-am trezit cu gandul sa fac o linte cu urzici-mancare de post. Nu am mancat niciodata inainte ci pur si simplu asta a fost o inspiratie de moment
Gandul a fost bun deoarece atat lintea, cat si urzicile au multe proprietati benefice pentru organism.
Lintea este o leguminoasa bogata in proteine si fibre alimentare fiind o sursa importanta de antioxidanti, minerale si vitamine. De asemenea, urzicile sunt vestite pentru continutul mare de minerale, vitamina C si K.
Una peste alta ne bucuram de primavara si de o mancare simpla si de post. Pe blog mai am si alte variante de gatit lintea.
Totul se face foarte simplu, cu un minim de efort.
Ingrediente 4-6 persoane:
- 500g linte
- urzici (un bol mare)
- 2-3 cepe
- 50ml ulei
- sare/piper
- patrunjel (optional)
Mod de preparare linte cu urzici-mancare de post:
Urzicile se curata, se spala bine sub jet de apa si se lasa la scurs.
Lintea se clateste si se pune la fiert cu sare conform instructiunilor de pe punga. De regula lintea fierbe foarte repede si nu necesita inmuierea asemeni fasolei.
Ceapa se curata, spala si se toaca marunt. Intr-o tigaie mai inalta si cu fund dublu se pune ceapa la calit, la foc mediu. Cand ceapa s-a inmuiat putin se adauga urzicile si se calesc si ele.
Lintea fiarta se scurge printr-o strecuratoare, dar se pastreaza putin din zeama de fierbere.
Lintea se adauga peste ceapa si urzici si se amesteca. Daca vi se pare ca aceasta linte cu urzici-mancare de post este cam deasa puteti adauga putin din zeama oprita.
Mancarea se asezoneaza cu sare si piper, iar la final putem adauga si putin patrunjel proaspat pentru o portie de vitamina C.
Mi-a placut mult acesta mancare simpla si satioasa. Gustul e unul primavaratec, asta datorita urzicilor.
Pe langa o farfurie de linte cu urzici merge bine o salata de verdeturi, un ardei iute sau un castravete murat.
Sa aveti pofta!