Iubesc mult hribii si saptamana trecuta varul sotului meu ce locuieste in Sadova ma intreaba daca am vreo reteta de hribi in ulei la borcan. Nu aveam reteta, dar tot el mi-a dat indicii si trimiteri.

Am facut ceva sapaturi si va redau cum am facut. Inspiratia cu feliile de lamaie ce pastreaza hribii albi si frumosi vine de la Savori Urbane.

Hribii in suc propriu si ulei isi pastreaza foarte bine gustul, sunt usor catifelati si cam greu te opresti din mancat.

Preparare pas cu pas hribi in ulei la borcan

Ingrediente:

  • 1 kg hribi
  • 6 catei usturoi
  • 1 lingurita cimbru uscat
  •  Sare/piper
  • cca.250 ml ulei floarea soarelui
  • 3 felii lamaie

Mod de preparare:

Hribii se curata cu un cutit bine ascutit indepartand partea radacinoasa. Daca hribii sunt mai batrani sau mari se indeparteaza si partea buretoasa din palarie.

Se spala in mai multe ape pana ce se indeparteaza firele de iarba/cetina/pamantul lipite de acestia. Fiecare hrib se taie feliute subtiri.

hribi in ulei la borcan

Intr-o oala se pun cca 2 l de apa, 1 lingura sare si feliile de lamaie. Cand apa incepe sa fiarba se pun hribii feliati si se amesteca usor. Focul ramane la mediu spre mare si se lasa asa cca 5 minute.

Hribii se iau de pe foc si se strecoara printr-o sita. Eu i-am lasat in sita aproximativ o ora pentru a se scurge bine de apa. Dupa ce s-au scurs bine se amesteca cu putin cimbru, trei catei de usturoi pasati si putina sare.

In fiecare borcan punem la fund un catel de usturoi si adaugam hribii. Avem grija sa nu ramana mult spatiu intre ei, dar nici sa fie foarte inghesuiti. Turnati uleiul si lasati sa patrunda bine peste tot. Completati apoi pana se umple borcanul.

Borcanele trebuie sa fie bine spalate si sterilizate. Ele se inchid bine si apoi fiecare borcan se inveleste cu o carpa/ziar si se aseaza intr-o oala mai inalta in care s-a pus apa. Se fierb cca. 45 de minute din momentul in care incepe sa fiarba apa.

hribi in ulei la borcan
hribi in ulei la borcan

Eu cand fac acest procedeu de sterilizare las borcanele in oala pana ce se raceste apa. Ulterior se sterg, se eticheteaza si se aseaza in camara. Mie mi-au iesit 3 borcane , plus unul micut tare.

Cand m-am apucat de scris am deschis borcanelul micut si l-am savurat. Dupa ce incercati reteta sigur o sa fiti la fel de incantati.

Pentru inspiratie va las si reteta de salata de hribi cu ceapa la borcan.

Spor la pregatit!

0/5 (0 Reviews)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *