pere-posate-in-vin1

Toamna asta m-am dedicat deserturilor cu pere . Stiu, inca mai am de explorat si chiar mai am o reteta in asteptare.

Perele astea galbene si parfumate parca prea stau uitate pe tarabe. Cred ca sunt adevarate delicatese si un desert cu pere este unul de nerefuzat.

Perele posate in vin ma tenteaza de vreo 2 ani. Le-am tot vazut pe la concursurile culinare sau pe mese festive. Uite ca le-a venit randul si la mine in bucatarie, nimic complicat, doar putina atentie.

Ingrediente:

  • 4 pere
  • 1/2 l vin rosu demidulce
  • 100 ml apa
  • 1 baton scortisoara
  • 1 steluta anason stelat
  • 1/2 baton de vanilie
  • 50g zahar
  • 75g ciocolata
  • 50ml lapte

 

pere-posate-in-vin3

 

Mod de preparare:

Perele spalate si sterse se decojesc usor cu un cutit bine ascutit. Se lucreaza cu grija pentru a nu rupe codita perei.

Intr-o cratita ingusta si inalta se pun la fiert ingredientele: vinul, zaharul, apa si condimentele. Vinul va fierbe la foc mic cu un capac deasupra.

Cand vinul a fiert cateva minute se adauga perele cu mare grija si se acopera vasul. Se lasa la foc mic 15-20 de minute. Vinul trebuie sa acopere complet perele.

Perele mele au fost coapte si destul de moi, asa ca timpul de fierbere a fost suficient. Pentru pere mai tari si mai mari ca dimensiune, timpul de fierbere creste.

Daca perele se ridica sau nu sunt acoperite perfect de vin, atunci le mai rotim dar cu mare grija. Se poate intampla sa lovim para si sa nu mai arate perfect.

Inchidem focul si mai lasam perele sa stea in vin. Eu nu prea am avut rabdare, asa ca le-am scos destul de repede si le-am racit fortat pe pervaz.

Pentru a pune sosul de ciocolata peste pere, acestea trebuie sa fie reci.

Intr-o craticioara mic, la bain marie punem ciocolata si laptele. Amestecam pana se dizolva ciocolata si se obtine un sos, nu foarte lichid. Punem compozitia intr-un pos mic si decoram perele distribuind sosul de la codita in jos. Decorul tine si de imaginatia noastra.  M-am folosit si de niste frunzulite de menta pentru un strop de verde.

 

pere-posate-in-vin

 

Perele posate in vin se servesc pe farfurii individuale  alaturi de  cutit si furculita.

Super e desertul asta si va invit sa-l descoperiti.

Sa aveti pofta!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *