M

Mamaliga la cuptor cu ou si branza

Ideal pentru cina, dar si pentru pranz este acest fel de mancare: mamaliga la cuptor cu ou si branza.

Desi am putea manca manca mamaliga cu ou, branza si unt puse separat in farfurie, varianta la cuptor iese mai gustoasa si are un aspect dragut.

Puteti face mamaliga si dupa reteta proprie, dar e bine de stiut ca uneori malaiul are un cuvant de spus in consistenta mamaligii. Uneori acesta absoarbe mai multa sau mai putina apa, in functie de tipul malaiului.

Preparare pas cu pas mamaliga la cuptor cu ou si branza.

mamaliga cu ou si branza la cuptor


Ingrediente pentru 2 persoane:

  • 250g faina de porumb (malai)
  • 1l apa
  • 1/2 lingurita sare
  • 100g unt
  • 150g branza de burduf (telemea)
  • 2 oua
  • 2 linguri cascaval ras mare

Mod de preparare:

Prepararea este foarte simpla si la indemana.

Prima data trebuie facuta mamaliga. De regula este preferat ca mamaliga sa se faca intr-un ceaun. Se pune apa cu sarea in ceaun si in momentul in care incepe sa fiarba se toarna malaiul in ploaie si se amesteca mereu. Asa evitam formarea cocoloaselor. Amestecarea mamaligii se face cu o spatula din lemn sau culiser.
Observ ca in ultimul timp multa lume foloseste telul la mamaliga.
Mamaliga se fierbe la foc mic cca.12-15 minute. Se amesteca bine din cand in cand.

Mamaliga este fiarta atunci cand se desprinde usor de fundul si peretii ceaunului.
Pentru reteta asta ea trebuie sa fie ceva mai moale.

Inainte de a fi gata mamaliga se aprinde cuptorul la 170-180 grade Celsius.

Se iau doua forme ceramice rezistente la temperaturi inalte si se ung cu putin unt. In fiecare dintre ele se aseaza un strat de mamliga, apoi cateva bucatele de unt si apoi branza. Peste aceste straturi vine alt strat de mamaliga, dar sa nu acopere complet vasul deoarece va veni si un ou deasupra.

mamaliga cu ou si branza la cuptor

Cu dosul unei linguri se face un culcus astfel incat sa incapa un ou. Vasele se pun in cuptorul fierbinte pentru cca 15 minute sau cat sa se coaguleze albusul, dar galbenusul sa ramana putin moale in interior.

Cu cateva minute inainte de a fi gata se presara peste ou cascavalul ras.

mamaliga cu ou si branza la cuptor

Vasele de ceramica se scot pe o farfurie sau platou din lemn, iar preparatul se serveste cald.
Pentru inspiratie va las si reteta de bulz sau urs de mamaliga.

Pofta buna!

0/5 (0 Reviews)

CategoriesFără categorie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *