B

Biscuiti spiralati cu vanilie si cacao

Zilele reci sunt perfecte pentru copt biscuiti si azi va aduc o reteta faina de biscuiti spiralati cu vanilie si cacao.

Pe acestia voiam sa-i fac demult si bineinteles ca am o lista lunga de asteptare si cu alte tipuri de biscuiti/fursecuri. Inspiratia acestora vine de aici, doar am redus putin cantitatea de zahar.

Biscuitii facuti in casa au avantajul de a putea controla ingredientele si a evita astfel o cantitate de mare de zahar, uleiul de palmier si aditivi nenumarati.

Reteta este simpla, dar necesita episoade de stat la rece.

biscuiti spiralati cu vanilie si cacao

Preparare pas cu pas biscuiti spiralati cu vanilie si cacao


Ingrediente aluat vanilie:

  • 100g unt la temperatura camerei
  • 100g zahar
  • 300 g faina
  • 1 ou
  • 2 linguri lapte (cca.20g)
  • 2 lingurite extract natural vanilie
  • 1 strop sare

Ingrediente aluat cacao:

  • 100g unt la temperatura camerei
  • 100g zahar
  • 30g cacao inchisa la culoare
  • 270g faina
  • 1 ou
  • 4 linguri lapte
  • 1 strop sare

Mod de prepararae:

Pentru aluatul de vanilie se amesteca faina cu zaharul si sarea peste care se pune untul moale, apoi oul, laptele si extractul de vanilia Se amesteca usor cat sa se incorporeze toate ingredientele. Aluatul se inveleste in folie de bucatarie si se da la frigider pentru 60 de minute.

Pentru aluatul de cacao se amesteca intr-un bol faina, zaharul si cacaoa. Deasupra se adauga untul moale, oul si laptele. Se amesteca usor ingredientele cat sa se formeze un aluat . Acesta se inveleste cu folie si se da la frigider pentru 60 de minute.

Formarea biscuitilor:

Se scoate aluatul din frigider si se lasa cca 5-10 minute la temperatura camerei. Pe o planseta presarata cu faina se intinde aluatul cu vanilie cu o grosime de cca.3 mm formand un dreptunghi cu laturile de  25/40cm.

Separat se intinde si aluatul din cacao in acelasi mod.

Acestea se suprapun unul peste altul. Ramane la alegerea fiecaruia care va fi la suprafata si care la interior. Marginile aluatului se ajusteaza mai ales daca daca sunt neregulate.

Aluaturile suprapuse se ruleaza strans incepand de pe o latime. Eu am rulat pe lungime si mi-au iesit mai multi biscuiti, dar mai mici decat mi-as fi dorit.

Ruloul de aluat obtinut se inveleste in folie si se modeleaza usor cu mainile astfel incat sa fie neted si circular. Se da la frigider pentru cateva ore sau chiar pentru o noapte.

biscuiti spiralati cu vanilie si cacao

Se aprinde cuptorul la 160 grade Celsius si se pregateste o tava tapetata cu hartie de copt.

Ruloul de aluat se taie cu un cutit cu lama subtire si bine ascutit, in felii de cca 5mm grosime. Miscarea de taiere este una ferma si nu  sacadata.

Feliile se aseaza in tava cu distanta intre ele si se coc cca 15 minute la 160 grade Celsius. Biscuitii trebuie sa fie doar putin rumeniti.

biscuiti spiralati cu vanilie si cacao

Dupa racire se depoziteaza in cutii metalice sau de sticla inchise ermetic. Rezista 1-2 saptamani fara probleme si sunt deliciosi cu lapte, cafea sau ceai.
Pentru inspiratie va las si reteta de fursecuri crocante cu ghimbir.

Spor la prajiturit!

CategoriesPrajiturici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *