B

Biscuiti spritati (ciocalai)

E vara, e vacanta si asta inseamna zile mai lungi, calatorii, drumetii si picnicuri. In
cosuletul meu de picnic mereu sunt niste biscuiti facuti de mine si azi m-am jucat
cu niste biscuiti spritati.
Cei care au prins cat de cat perioada comunismului cu siguranta isi aduc aminte ca
acestor biscuiti li se spunea si ciocalai. Ei pot fi facuti cu unt sau cu untura si au o
textura usor crocanta.

biscuiti spritati

Preparare pas cu pas biscuiti spritati


Ingrediente:

  • 350-400g Faina Superioara 000 Raftul bunicii pentru Prajituri
  • 200g untura (sau unt peste 80% grasime)
  • 200g zahar
  • 2 oua
  • 1 lingurita vanilie
  • 1/4 lingurita bicarbonat
  • 1 strop de sare

Mod de preparare:
Pregatirea este foarte simpla. Intr-un bol se pune untura (untul) la temperatura
camerei, zaharul, sarea, vanilia, bicarbonatul stins cu lingura de lamaie sau otet si
ouale. Toate ingredientele se amesteca cu un mixer sau o spatula atat cat sa se
incorporeze ingredientele. Se adauga Faina Superioara 000 Raftul bunicii pentru
Prajituri, se incorporeaza si se formeaza aluatul pentru biscuiti spritati.

Aluatul este unul nu prea tare, adica potrivit pentru trecut printr-un aparat care
sa le dea forma dorita. Pentru asta avem nevoie de un pistol pentru biscuiti sau
un accesoriu ce se monteaza la masina de carne.
Se aprinde cuptorul la 180-170 grade Celsius si se pregatesc doua tavi de la aragaz
tapetate cu hartie de copt. Aluatul se pune in cateva ture in masina de carne cu
accesoriul montat sau in pistolul pentru biscuiti. Se alege modelul dorit si apoi
biscuitii se aseaza in tava cu ceva distanta intre ei.

biscuiti spritati

Biscuitii se coc cca 15-20 de minute sau pana se rumenesc usor. Temperatura
trebuie adaptata in functie de dimensiunea si grosimea biscuitilor. Eu am testat
trei modele.
Dupa coacere se lasa la racit si apoi se pastreaza in cutii metalice inchise ermetic
sau in vase speciale din sticla. Rezista foarte bine cel putin doua saptamani.
Biscuitii sunt usor crocanti, usor sfaramiciosi si perfecti pentru orice varsta.

biscuiti spritati

Campania Retete de acasa

Raftul bunicii deruleaza campania „Retete de acasa”, o ocazie perfecta de a aduce
la lumina cele mai indragite retete: https://raftulbunicii.ro/retete-de-acasa/.
Pentru a te inscrie in concurs nu trebuie decat sa parcurgi urmatorii pasi simpli:
pregateste o reteta cu Raftul bunicii, noteaz-o alaturi de povestea sa in formularul
de pe site și incarca cel puțin o fotografie in care sa incluzi preparatul final și
produsul Raftul bunicii folosit. Intri automat in tragerea la sorți pentru premii
deosebite, iar in plus, ca urmare a jurizarii, Raftul bunicii premiaza cea mai
interesanta reteta.

Campania a debutat cu tema „Reteta cu gust de copilarie”. Luna aceasta, Raftul
bunicii te asteapta cu retete pentru „Bunatati pentru picnic” numai bune de
savurat la umbra. In lunile urmatoare vor urma „Delicii cu fructe de sezon”
proaspat culese din gradina bunicii, „Bunatati la pachet” pentru toți pofticiosii
care incep scoala în aceasta toamna si, nu in ultimul rand, „Savori de sezon” pana
la finalul lunii octombrie.
Inscrie-te si tu in campania in desfasurare! Afla mai multe detalii, pe site-ul Raftul
bunicii.

biscuiti spritati

Spor la prajiturit si zile faine de vacanta!
Pentru inspiratie de…picnic va las si reteta de fursecuri simple cu stafide.

CategoriesPrajiturici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *