Pe masa noastra sunt mereu aceste saratele stelute cu branza. Cred ca pe mesele multor romani saratelele sunt nelipsite si dispar rapid atunci cand lumea se reuneste la masa.
Fiecare dintre noi avem cate o reteta de familie. Reteta mea de familie este cea in care branza de oi este nelipsita. De data asta sprijinul meu a fost branza Horezu din lapte de oaie, din gama Camara Noastra, de la Lidl. Este o branza maturata cu un gust inconfundabil si atat de potrivita pentru acest preparat.

Preparare pas cu pas saratele stelute cu branza:
Ingrediente:
- 100 g unt 80% grasime
- 100g untura de porc
- 200g smantana fermentata 30% grasime
- 2 oua
- 100 ml lapte
- cca. 800-850g faina
- 10g drojdie proaspata
- 100g branza Horezu din lapte de oaie din gama Camara Noastra
- 1 lingura rasa sare
Ingrediente topping:
- 1 ou
- 75g branza de oi Horezu din gama Camara Noastra
- 4-5 linguri susan
- 1 lingura sare grunjoasa
Mod de preparare:
Intr-un bol generos pregatiti aluatul pentru saratele. Puteti face aceasta operatiune la un robot cu paleta pentru aluaturi sau manual.
Amestecati usor untul si untura la temperatura camerei (nu trebuie sa fie foarte moi, dar nici super tari de la frigider) cu oul, smantana si laptele in care s-a dizolvat drojdia.
Adaugati apoi sarea si branza de oi data pe razatoare. La final puneti faina si amestecati doar cat sa formati un aluat omogen care sa nu fie lipicios. Daca este lipicios mai adaugati un pic de faina.


Puneti o folie alimentara peste aluat si dati bolul la frigider pentru cel putin o ora. Puteti sa-l faceti seara si sa coaceti a doua zi.
Inainte de a coace saratelele aprindeti cuptorul la 180 grade Celsius si scoateti aluatul din frigider. Lasati-l la temperatura camerei fara folie cca 10 minute inainte de a-l intinde.
Pe un blat presarat cu faina intindeti aluatul intr-o foaie cu o grosime de cca. 0,5 cm. grosime si decupati-l cu ajutorul decupatoarelor de fursecuri in forma de stelute sau braduti. Daca aveti aceste forme de diferite dimensiuni e cu atat mai bine.
Asezati-le in tava tapetata cu hartie de copt, ungeti-le cu ou batut, presarati deasupra branza maturata Horezu si susan.


Coaceti saratelele in cuptorul preincazit cca. 25 -30 de minute la 180 grade Celsius sau atat cat este nevoie pentru a fi coapte si usor rumenite deasupra.
Va garantez ca atunci cand le scoateti din cuptor, cam greu va puteti opri din mancat. Recomand sa le pastrati in cutii inchise ermetic.
Pentru inspiratie va las si reteta de saratele cu branza de burduf si kefir.

Spor la gatit!