Probabil ca ati auzit cu totii de Sharlotka cu mere, o reteta rapida si delicioasa de provenienta slava. Pentru ca aveam niste pere ce trebuiau folosite intr-o prajitura m-am gandit la o Sharlotka cu pere si kefir.
E genul ala de prajitura lejera pe care o mananci cu familia, ba chiar ca se potriveste si pentru mic dejun.
Preparare pas cu pas Sharlotka cu pere si kefir
Ingrediente:
- 5 oua
- 150 g zahar
- 100g kefir
- 250g faina
- 4 pere
- 1/2 lingurita ghimbir praf
- 1 lingurita cu varf praf de copt
- 1 strop sare
Mod de preparare:
Se aprinde cuptorul la 180grade Celsius. Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de tort cu fund detasabil cu diametrul de cca.24 cm.
Perele de spala, se sterg si se curata de seminte si partea lemnoasa. O parte se taie cubulete si o parte se taie feliute.
Ouale se mixeaza cu zaharul si sarea pana ce compozitia creste in volum la fel ca la pandispan. Se adauga kefirul, se amesteca usor si apoi se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt.
Perele taiate bucatele (cubulete, preferabil de dimensiuni diferite) se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se presara cu praf de ghimbir. Aluatul se toarna peste pere, iar deasupra se aranjeaza in mod circular, in randuri feliute de pere (taiate din jumatati de para).
Tava merge in cuptorul preincalzit la 180grade Celsius cca.35-40 de minute. Prajitura Sharlotka cu pere si kefir trebuie sa creasca, sa se rumeneasca usor, iar pentru verificarea interiorului recomand testul cu scobitoarea (Infigeti scobitoarea in mijlocul prajiturii. Daca scobitoarea este curata inseamna ca prajitura este coapta. Daca scobitoarea are urme de aluat inseamna ca prajitura trebuie sa mai stea la cuptor).
Dupa coacere se scoate pe un gratar sau platou si se se lasa la racorit. Se poate pudra cu zahar si se mananca la desert…dar e excelenta si la micul dejun alaturi de o cana de lapte.
Pentru inspiratie va las si reteta de prajitura cu iaurt, pere si ciocolata.
Spor la prajiturit!