S

Sharlotka-prajitura ruseasca cu mere

Sharlotka este o prajitura ruseasca cu mere, ceva ce seamana putin cu tortul nostru de mere. De fapt este un pandispan cu bucatele de mere, totul copt deodata.
Exista mai multe retete de Sharlotka, unele mergand si spre o compozitie asemanatoare checului, adica au mai multa grasime in compozitie.

Eu m-am inspirat din grupul culinar Gustosel unde posteaza fete din Rep.Moldova si de aici.

Sharlotka

Preparare pas cu pas Sharlotka-prajitura ruseasca cu mere

Ingrediente:

  • 5 oua
  • 150g zahar
  • 175- 200g faina
  • 75g smantana
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • 1/2 lingurita scortisoara praf
  • 6 mere
  • 1 strop sare

Mod de preparare:

Merele se spala, se scot cotorele si se taie in jumatati. Jumatatile se feliaza in felii cu o grosime de 0,3-0,5mm. Merele se decojesc, sau nu. Eu am pus in partea de jos mere decojite, iar in partea superioara mere cu coaja.

Se pregateste o tava cu fund detasabil si se tapeteaza cu hatie de copt. Aceasta se unge cu putin unt.

Cuptorul se porneste la 180 grade Celsius (eu am folosit cuptor electric).

In aceasta reteta merele se coc deodata cu blatul, doar ca se pun in doua etape. Prima data se pune un strat de feliute la fundul tavii. Acestea se distribuie putin neuniform pentru ca la taiere sa se vada un joc de bucatele de mere. Se presara cu scortisoara.

Ouale se mixeaza cu zaharul si sarea pana ce compozitia isi tripleaza volumul. Se adauga smantana si se incorporeaza cu o spatula amestecand usor. Urmeaza faina si praful de copt. Incorporarea se face cu miscari largi de jos in sus.

Aceasta compozitie se toarna in tava peste mere. Deasupra asezam circular feliutele de mar. La coacere acestea se vor scufunda usor, dar nu-i bai. Asa merele se distribuie cumva in interior.

Sharlotka
Sharlotka

Prajitura Sharlotka se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius, cca 40 de minute. Dupa coacere lasam prajitura la racorit bine in tava.
Cand este aproape rece se poate transfera pe un platou si felia.

Sharlotka


Pe langa gustul dulce acrisor si aromat, prajitura Sharlotka are si o textura interesanta data de pufosenia pandispanului intrepatrunsa de merele usor crocante.

Pentru inspiratie va las si reteta de chec cu mere si nuci.

Spor la prajiturit!

0/5 (0 Reviews)

CategoriesPrajiturici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *