Cand ai multe mere si ceva ajutor in bucatarie faci melci cu mere. Imi plac deserturile cu mere si mereu incerc sa fac ceva nou, nu cumva sa ma plictisesc.
Saptamana trecuta am facut Sarlotka-prajitura ruseasca cu mere, acum m-am orientat spre ceva mai consistent, numai bun pentru micul dejun de weekend, dar si pentru impartit cu cei dragi.
Preparare pas cu pas melci cu mere
Ingrediente aluat:
- 1kg faina alba
- 2 oua
- 450ml lapte
- 100g zahar
- 75ml ulei de masline
- 40g drojdie proaspata
- Sare
Ingrediente umplutura:
- 1 kg mere rase (adica fara cotoare)
- 75g zahar brun
- 2 linguri gris
- 1 lingurita scortisoara macinata
- 1 lingurita ghimbir praf
+ 1 ou pentru uns si 1 lingura seminte susan
Mod de preparare:
Aluatul pentru melcii mei a fost cu dospire la rece. (pregatit seara si copt dimineata).
Intr-un bol mare puneti faina, un strop de sare si ouale batute usor.
Laptele impreuna cu zaharul se incalzeste si se amesteca pana ce zaharul se dizolva.
Drojdia se dizolva separat cu putin lapte caldut.
In bolul cu faina se toarna laptele si drojdia dizolvata si se amesteca cat sa se incorporeze ingredientele. In functie de dimensiunea oualor si tipul de faina aluatul fi ajustat in sensul ca uneori poate necesita ceva mai mult lichid sau ceva mai multa faina.
Se adauga si uleiul in trei etape si se framanta foarte putin. Eu am folosit ulei de masline pentru ca am descoperit ca acesta da o fragezime aparte si il mai testez in diferite combinatii. Puteti folosi si ulei de floarea soarelui.
Bolul se acopera cu o folie alimentara si se da la frigider pana dimineata.
Merele spalate si curatate se dau pe razatoarea mare. Se calesc usor intr-o cratita cu fund dublu, se scurg de surplusul de zeama. Se adauga zaharul, condimentele si grisul.
Eu am folosit merele cu tot cu coaja si un un kilogram de mere cantarit dupa curatare.
Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius si se pregateste de aragaz cu hartie de copt.
Bolul cu aluat se scoate din frigider cu putin timp inainte de a-l pregati. Aluatul se pune pe blatul de lucru presarat bine cu faina. Se intinde cu sucitorul o foaie mare cu o grosime de 0,5-0,7mm.
Formarea melcilor
Deasupra se intind merele calite si racite. Foaia se ruleaza pe lungime si apoi cu un cutit bine ascutit se taie bucati de cca 2 cm si asa se formeaza ai nostri melci cu mere sau rulouri cu mere. Mie mi-au iesit 20 de bucati.
Daca aceasta cantitate pare cam mare puteti reduce cantitatile in functie de nevoi.
Melcii cu mere se ung cu ou batut si se presara cu seminte de susan, mac, fulgi de migdale, adica ce va place sau aveti la indemana.
Se coc in cuptorul preincalzit cca.45 de minute la 180 de grade.
Asta e tot, o coptura simpla si de sezon.
Spor la prajiturit!