Pornind de la reteta de invartita cu mac din Bucovina am “copt” aceasta reteta de melci cu mac si miere de albine.
Macul a fost mult folosit in bucataria romaneasca si nu numai. Acum a intrat intr-un con de umbra, asta si datorita altor ingrediente care au castigat teren sau a modului de cultivare mai greoi.
Pe langa mac am ales sa folosesc si miere de albine ecologica Taina Vie, un produs local din Com. Barnova, Jud.Iasi, locul in care si locuiesc.
Preparare pas cu pas melci cu mac si miere de albine
Ingrediente aluat pentru cca.12 bucati:
- 650g faina
- 1 ou intreg+1 galbenus
- 50g unt
- 300ml lapte
- 75g zahar
- 25g drojdie
- 1 strop sare
- coaja rasa de lamaie
Ingrediente umplutura:
- 200g mac macinat
- 150ml lapte
- 100g miere de albine Taina Vie
- 1 lingurita extract de vanilie
- + 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
Intr-o craticioara se pune laptele si zaharul si se da la foc mic. Amestecati pana ce se topeste zaharul, opriti focul si se pune untul.
Intr-un bol mare cerneti faina, adaugati un strop de sare, puneti in mijloc un ou intreg si un galbenus. Dizolvati drojdia cu 1-2 linguri de lapte caldut si turnati peste faina , la fel si coaja de lamaie rasa.
Incepeti si turnati laptele caldut cate putin si amestecati. Aceasta operatiune o puteti face si la robot. Asadar mixati sau framantati macar 5 minute.
Acoperiti bolul cu folie alimentara si lasati aluatul la dospit cca. 40 de minute.
In timpul asta pregatiti umplutura de mac.
Macul se macina, adica bobul minuscul de mac trebuie spart. Eu am facut asta cu ajutorul unei rasnite de cafea, dar se poate macina si manual intr-un mojar.
Laptele se pune intr-o craticioara la foc mic. Cand incepe sa fiarba se pune macul cate putin si se tot amesteca. E ca si cum ai face gris cu lapte sau mamaliguta moale. Se ia vasul de pe foc si se pune mierea de albine, se amesteca si se lasa la racit. Dupa racire daca cumva compozitia este prea moale atunci se mai adauga 1-2 linguri de mac macinat.
Umplere si coacere
Aprindeti cuptorul la 180 grade Celsius. Pregatiti o tava tapetata cu hartie de copt.
Intindeti aluatul dospit cu sucitorul pe un blat de lucru presarat cu faina astfel incat sa aveti o foaie dreptunghiulara cu o grosime de maxim 1 cm.
Ungeti foaia cu umplutura de mac apoi rulati foaia. Taiati acest rulou in felii cu o grosime de cca. 2-3cm.
Asezati melcii cu mac in tava, acoperiti tava cu un servet curat si mai lasati la dospit cca.30 de minute. Ungeti fiecare melc cu ou batut si dati tava in cuptorul preincazit la 180grade Celsius pentru cca 25 de minute sau pana cand acestia s-au rumenit frumos.
La final va veti bucura de un gust bun si o textura pufoasa.
Spor la prajiturit!