Invartita cu mac cred ca este premergatoarea cozonacului. Ea se regaseste in bucataria bucovineana dar si cea moldoveneasca.

Eu am prins vremurile in care bunica materna din Bucovina, asemeni multor altora, cultiva mac si-l folosea in bucatarie. Prezenta straturilor de mac in gradina aducea o pata de culoare in perioada infloririi si era o normalitatea in gospodaria fiecarui gospodar.

Initial invartita cu mac avea un aluat mai simplu, ulterior ajungand la stadiul de aluat asemanator cozonacului. Cred ca si forma acesteia spune cate ceva despre simbolistica si simplitatea poporului  roman.
Ma bucur ca Selgros Romania ne-a “dat de lucru” pe aceasta tema. Radacinile sunt importante si ne ajuta sa pretuim mai mult istoria locului.

Ingrediente aluat:

  • 450 g faina
  • 2 oua
  • 200ml lapte
  • 75g unt
  • 75g zahar
  • 7g drojdie uscata (sau 25g drojdie proaspata)

Ingrediente umplutura:

  • 250g mac
  • 150ml lapte
  • 100g zahar
  • 1 ou (pentru uns deasupra)

Mod de preparare:

Faina cernuta se amesteca cu drojdia uscata. Daca folositi drojdie proaspata o dizolvati cu putina apa calduta.

Zaharul se dizolva in laptele caldut si se toarna peste faina. Se adauga ouale si se framanta un aluat molicel. Untul topit se incorporeaza cate putin in aluat . Framantarea dureaza  cca.10 minute sau cat va tin mainile. Pentru cei care au ajutoare tehnice framantarea se poate face la robot sau masina de paine.

Aluatul se acopera cu un servet curat si se lasa la crescut in loc caldut cel putin 30 de minute.

Macul se macina inainte de pregatirea umpluturii. Macinarea se poate face cu ajutorul unei rasnite de cafea, la mojar sau la robotul de bucatarie.

 

 

Laptele impreuna cu zaharul se pun intr-o craticioara la fiert. Cand acesta da in clocot se adauga macul macinat si se fierbe cateva minute. Se amesteca mereu pentru a evita lipirea de fundul cratitei. Umplutura de mac trebuie sa aiba o consistenta asemantoare unei mamaligute moi.  Dupa fierbere umplutura se lasa la racit.
Pentru un plus de gust se pot adauga si arome, eu am  preferat insa  gustul autentic de mac.

Aluatul crescut se intinde cu sucitorul pe o planseta presarata cu faina. Foaia trebuie sa aiba o forma dreptunghiulara cu o lungime 45-50 cm.

Umplutura se intinde uniform peste foaie. Foaia se ruleaza pe latura mai lunga . Ruloul obtinut se invarte asemeni unei cochilii de melc. Cam asta e invartita cu mac.

 

 

Cuptorul se aprinde la 180 grade si invartita se  lasa la crescut in tava tapetata cu hartie de copt. Inainte de coacere se unge cu ou batut si se presara cu mac.

 

 

Invartita cu mac se coace cca 45 de minute la 180 grade, pana se rumeneste frumos si este coapta in interior. Dupa coacere se lasa la racorit acoperita cu un servet de bumbac.

Aceast deliciu romanesc se taie in felii  cand este complet rece. Se serveste cu un pahar de lapte sau cu orice va place.

 

 

Sa aveti pofta si nu uitati ca din cand in cand sa gatiti si retete vechi romanesti!

 

 

0/5 (0 Reviews)

CategoriesCozonaci
    1. Dana says:

      Orice aluat dospit se poate pastra la televizor, doar ca atunci cand e scos din frigider trebuie tinut pana ajunge la temperatura camerei inainte de a fi pus la cuptor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *