Auzisem de coltunasi lenesi si mi-au starnit curiozitatea. La inceput mi s-au parut o amestecatura ciudata, apoi mi-am zis sa incerc ca tot aveam niste branza de vaci si voiam sa fac ceva cu ea.
Coltunasii lenesi preuspun un aluat ce cuprinde si umplutura, adica elimini timpul dedicat modelarii lor. Chiar sunt bunuti si se fac foarte repede.
Preparare pas cu pas coltunasi lenesi
Ingrediente aluat pentru doua persoane:
- 250g branza de vaci
- 1 ou
- 30g zahar (1 lingura)
- 80g faina + 2 linguri faina pentru modelat
- 1 strop sare
Ingrediente servire:
- miere cu visine Melinis
- smantana
Mod de preparare:
Intr-o oala se pun la fiert 2l de apa cu putina sare.
Intr-un bol se pune branza de vaci, oul, faina, zaharul si sarea. Toate se amesteca pana se formeaza un aluat omogen. Aluatul iese moale si lipicios, dar se va lucra cu faina.
Pe o planseta presarata bine cu faina se fac doua rulouri din aluat, cu o latime de cca.2-3 cm. Aluatul se infaineaza bine pentru a nu se lipi de maini sau de planseta. Rulourile de aluat se taie cu un cutit bine ascutit in bucati de cca.2cm groasime.
Fiecare bucata de aluat se aplatizeaza putin cu degetul.
Cand apa incepe sa clocoteasca se da focul la mic spre mediu si se pun toti coltunasii lenesi in apa, preferabil cu ajutorul unei palete cu gauri pentru a evita apa fierbinte. Imediat ce au fost puse se amesteca usor pentru a nu se lipi de fundul oalei.
Dupa ce acestia se ridica la suprafata se mai lasa la fiert cateva minute. Se scurg intr-o sita si apoi se pun in boluri.
Dragalasii coltunasi lenesi se servesc dupa bunul plac, preferabil calzi.
Noi i-am servit cu Melinis cu visine, absolut o combinatie castigatoare. Procesul de obținere a Melinisului cu visine presupune utilizarea unei tehnologii ce permite imbinarea visinelor proaspete cu mierea naturala de salcam, ingredientele contopindu-se la temperaturi sub 35˚C, rezultatul fiind un produs unic pe piata, sanatos și savuros, ce pastreaza calitatile naturale ale ingredientelor. Bineinteles ca am pus si putina smantana.
Recunosc ca mi-au placut desi am avut ceva emotii.
Pentru inspiratie va las si reteta mea de coltunasi cu branza sarata, asa cum facem noi in Bucovina.
Spor la gatit!